PSC i Junts no donen marge a l'acord de claredat d'Aragonès

Illa deixa clar al president que no hi haurà cap referèndum i Borràs li recorda que la proposta ja va ser rebutjada pel Parlament, on el Govern té "minoria absoluta"

Salvador Illa observa Pere Aragonès durant el ple del Parlament
Salvador Illa observa Pere Aragonès durant el ple del Parlament | ACN
27 de desembre del 2022
Actualitzat a les 12:29h
El discurs de Nadal del president de la Generalitat, Pere Aragonès, ja ha provocat reaccions crítiques del PSC i Junts amb la proposta d'impulsar l'acord de claredat -rebutjat pel Parlament i descartat pel govern espanyol- i de celebrar un nou referèndum. El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha retret a Aragonès que hagi fet un discurs "polític" que, segons ell, "no es dirigia a tots els catalans ni va buscar punts d'unitat". "Va parlar com si tingués 66 diputats i en té 33, ha de parlar pensant en la pluralitat de Catalunya", ha dit el dirigent socialista en una entrevista a Ser Catalunya.

Illa ha assegurat que Aragonès sap "perfectament" que el referèndum "no se celebrarà" i en aquest sentit ha demanat al president que convoqui una taula de diàleg per explorar quins són els consensos que hi ha a la societat catalana. En aquest sentit, ha reiterat que el procés s'ha acabat, perquè s'ha trencat la unitat independentista, i s'ha descartat la unilateralitat i la confrontació permanent. Illa també ha explicat que detallaran les properes hores o dies la posició del PSC sobre l'estat de les negociacions pels pressupostos, i ha acusat el Govern d'anar ara "de pressa i corrents" per aprovar-los. 

A qui tampoc li ha agradat el discurs d'Aragonès és a Junts. La presidenta del partit, Laura Borràs, ha recordat que la proposta d'acord de claredat ja ha estat rebutjada pel Parlament, on el govern d'ERC té "minoria absoluta per l'incompliment dels acords signats". Junts va decidir a l'octubre trencar el Govern i passar a l'oposició després d'una consulta interna. "Aragonès no ha fet cap referència a l'incompliment flagrant del seu discurs d'investidura, ha esberlat la majoria independentista", ha criticat Borràs. "La nostra proposta és la república catalana, no la reforma d'Espanya", ha reblat.

La dreta ha posat el crit al cel davant del que consideren que és un nou intent de trencar Espanya. Cuca Gamarra, portaveu del PP al Congrés, ha retret a Pedro Sánchez la "inestimable col·laboració" amb l'independentisme per "debilitar" l'Estat. "Els independentistes mai no van somiar anar tan ràpid i arribar tan lluny", ha dit a través de Twitter. De fet, els populars creuen que tot plegat acabarà amb un referèndum pactat amb el govern espanyol per votar sobre la independència, cosa que ha negat categòricament el PSOE. En la mateixa línia, Ciutadans considera que Sánchez "lidera el procés des de la Moncloa" i que vol "controlar el TC per facilitar accelerar un referèndum" a Catalunya.