Què és la «tripledèmia»? Els experts demanen prudència per Nadal

Les epidèmies de grip, Covid i bronquiolitis coexisteixen, tot i que en diferents mesures, aquesta època i omplen d'afectats els hospitals

Els especialistes aconsellen protegir les persones amb un estat de salut més vulnerable.
Els especialistes aconsellen protegir les persones amb un estat de salut més vulnerable. | Althaia
Nació
24 de desembre del 2022
Actualitzat a les 10:12h
Tot i que la Covid-19 encara continua present en les nostres vides, aquesta tardor i hivern ha cedit protagonisme a altres virus respiratoris. A les portes de les festes de Nadal, la incidència de la grip és molt més alta que en la mateixa setmana d'altres anys -amb 105 casos per 100.000 habitants per 15 el 2019, 2020- i les infeccions respiratòries omplen els CAP i hospitals. En aquest escenari, el cap de Microbiologia de Vall d'Hebron, el doctor Tomàs Pumarola, ha previst que la grip arribi al pic en els pròxims dies i que no sigui "tan fort" com el que hi ha hagut amb el virus respiratori sincicial (VRS), que causa les bronquiolitis en infants. "El pic ha estat molt fort, perquè bona part de la població infantil no hi havia estat en contacte", ha detallat a l'ACN. Per Nadal, ha demanat prudència per protegir les persones més vulnerables.

Després de dos hiverns marcats per les restriccions i les mesures de protecció pel Coronavirus, la grip s'ha avançat respecte d'anys anteriors de la pandèmia i, juntament amb altres infeccions respiratòries, fa mesos que té saturades les urgències de l'atenció primària i els hospitals, sobretot amb pacients en un estat de salut fràgil. Les incidències de la grip es troben molt per sobre d'altres hiverns si es compara la mateixa setmana i ara caldrà veure quina magnitud té el pic quan finalment arribi.

Per tot plegat, hi ha especialistes que han titllat el fenomen, de barreja de tres virus -Covid, grip i bronquiolitis-, de tripledèmia. És per això que han recomanat "extremar les precaucions", sobretot amb els més petits i més en aquestes dates, en les quals acostumem a reunir-nos en grups grans de persones en interiors. I encara que els experts han subratllat que la situació és "moltíssim menys greu" que la provocada per la pandèmia i la majoria d'infectats té símptomes lleus que no necessiten ingrés hospitalari, la confluència de virus genera la citada “tripledemia”: tres epidèmies que coexisteixen i omplen d'afectats els centres hospitalaris.

En una entrevista a l'ACN, el doctor Pumarola ha assenyalat que l'increment de la grip, tot i que avançada en el calendari, és "similar" a la dels anys prepandèmics i no ha esperat una "patacada tan forta" com ha passat amb el virus respiratori sincicial, que a finals de novembre va arribar a 581 casos per 100.000 habitants en menors de quatre anys, mentre que el pic de l'hivern 2019-2020 es va situar en 386 a finals de desembre. "Bona part de la població infantil feia dos anys que no entrava en contacte amb el VRS. Amb la grip, per regla general, tothom té algun tipus d'anticòs", ha contraposat el doctor, que ha afegit que la vacuna de la grip està oferint una protecció alta enguany, ja que hi ha un bon emparellament amb les variants circulants.

I la Covid-19, com evolucionarà el 2023, tres anys després de trasbalsar, no només el sistema sanitari, sinó també la societat? El doctor Pumarola ha apuntat que probablement circularà com un virus estacional i ha remarcat que la població, tot i que es continuarà contagiant, ara està protegida davant de la gravetat de la malaltia. "El virus ja no té davant una població naïf i que no hi havia estat mai en contacte. Veurem quan baixi la grip si puja la Covid i com es posicionen aquests tres virus en els mesos d'hivern. Haurem de veure el 2023 què farà el Coronavirus un cop passin les onades de VRS i grip", ha indicat.
 

"Els virus estacionals no cocirculen a alts nivells per regla general"

A més a més, Pumarola ha destacat que els virus estacionals per majoritàriament "no cocirculen a alts nivells" i fa notar que la pujada de la grip s'ha produït quan ha començat la baixada del VRS. Els experts observen any rere any com els pics dels virus estacionals no coincideixen, encara que desconeixen tots els factors que explicarien aquest comportament.

El doctor ha recordat que el 2009, quan hi va haver la pandèmia de la grip A, el pic del rotavirus, que causa diarrea i sol circular els mesos d'hivern, es va desplaçar a la primavera, i això que no és una malaltia respiratòria. "No coneixem exactament la base científica, però ho observem cada any (aquest comportament)", ha remarcat. De cara a Nadal, el cap de Microbiologia de Vall d'Hebron ha animat a gaudir de les festes i ha apel·lat al sentit comú per protegir les persones vulnerables: "Gaudim-ne amb normalitat, amb cura i seny. Aquestes festes ens trobem tota la família i hi ha gent gran i els hem d'intentar protegir".