L'INE rebaixa el creixement del PIB a l'Estat al 0,1%, però millora la taxa interanual

La desacceleració del consum de les famílies i l'increment de la despesa pública marquen les xifres publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística

El consum de les institucions sense ànim de lucre tmabé ha millorat.
El consum de les institucions sense ànim de lucre tmabé ha millorat. | Pixabay
Nació
23 de desembre del 2022
Actualitzat a les 15:07h
L'economia espanyola ha desaccelerat el seu creixement trimestral gairebé dos punts entre juliol i setembre, fins a situar-lo en el 0,1%, enfront del 2% del trimestre anterior, degut, sobretot, a la frenada de la inversió i a la moderació del consum de les llars, segons la Comptabilitat Nacional publicada aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Aquest creixement del 0,1% és una dècima inferior a l'avançat el passat 28 d'octubre, quan l'INE va estimar un avanç trimestral del PIB del 0,2%. No obstant això, el creixement de l'economia espanyola en taxa interanual que es va avançar el passat 28 d'octubre, del 3,8%, s'ha revisat a l'alça en sis dècimes, fins al 4,4%. Aquesta taxa, però, contrasta amb el creixement del 7,6% del segon trimestre de l'any.

Estadística ha explicat que en l'avanç de dades del tercer trimestre la majoria dels indicadors estadístics sobre l'evolució econòmica recent oferien resultats fins a l'agost. Malgrat això, els resultats que es publiquen aquest matí ja incorporen tots els indicadors estadístics que marquen l'evolució econòmica del tercer trimestre, "la informació del qual abasta ja, en la immensa majoria dels casos, el conjunt d'aquest", han precisat.

La contribució de la demanda interna al creixement interanual del PIB ha estat de 0,9 punts, 1,6 punts menys que en el segon trimestre, mentre que la demanda externa ha presentat una aportació de 3,6 punts, 1,5 punts menys que el trimestre anterior.

Concretament, el creixement trimestral del 0,1% registrat en el tercer trimestre es deu a la desacceleració del consum les llars, perquè només ha augmentat un 0,1%, la qual cosa suposa 1,6 punts menys que el trimestre anterior. Per part seva, el consum de les institucions sense ànim de lucre ha avançat un 0,9%, enfront del creixement del 0,5% del trimestre anterior. Per la seva banda, la despesa pública s'ha disparat un 1,4% entre juliol i setembre, tornant a taxes positives després de tres trimestres consecutius de descensos. Finalment, a inversió ha baixat un 0,1% en el tercer trimestre, enfront de l'avanç del 2,9% del trimestre anterior. 

Les importacions de béns i servies han crescut un 9% respecte al mateix trimestre de l'any anterior, tres dècimes més que en el segon trimestre. Segons l'INE, l'acceleració s'explica per l'increment en les importacions de béns (5,1% al 7%) compensat en part per una reducció en la variació interanual de les importacions de serveis del 28,7% al 19,8%.

La remuneració dels assalariats ha presentat un creixement interanual del 5,3% en el tercer trimestre, 2,4 punts menys que en el trimestre anterior, com a conseqüència de l'augment del 3% del nombre d'assalariats, 2,8 punts menys que en el trimestre precedent, i que la remuneració mitjana per treballador varia un 2,2% davant l'1,8% del segon trimestre. El nombre d'hores treballades també ha presentat una evolució del -0,1% respecte al segon trimestre, 1,2 punts menys que en el trimestre anterior. En termes interanuals, el nombre d'hores treballades ha augmentat un 3,3%, en línia amb el trimestre anterior.

En les branques industrials, la taxa de variació interanual de les hores treballades s'ha situat en el 4,5%, 4,4 punts menys que en el trimestre anterior. A la construcció, la variació ha estat del 0,7%, és a dir, 2,5 punts més que el trimestre anterior. Al sector serveis han disminuït un punt i la variació interanual s'ha situat en el 3,7% mentre que en el sector primari la variació interanual ha estat del 3,2%, una dècima menys que el trimestre anterior.