Evitar furts i robatoris: l'objectiu principal dels Mossos aquest Nadal

S'incrementarà la presència policial al carrer, es previndran les violències sexuals i baralles en entorns d'oci i es reforçarà el nivell antiterrorista per les grans aglomeracions

Mossos patrullant per un eix comercial durant la campanya de Nadal
Mossos patrullant per un eix comercial durant la campanya de Nadal | ACN
20 de desembre del 2022
Actualitzat a les 19:20h
"Prevenir i reduir els fets delictius en llocs estratègics". Aquests és l'objectiu principal dels Mossos d’Esquadra per a aquestes festes de Nadal. I així ho ha anunciat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, que aquest dimarts a la tarda ha presentat el programa operatiu estacional Grèvol, que enguany es recupera després de l’aturada per la pandèmia. "La ciutadania té ganes de gaudir d’aquestes festes i nosaltres tenim la missió de garantir el lliure gaudi de les festes amb seguretat", ha indicat la portaveu del cos policial, Montserrat Escudé.

El pla Grèvol comporta la redirecció de l’activitat policial per fer front a la realitat d’aquestes setmanes, però sense ampliar el total d’efectius al carrer. S’activarà entre el 12 de desembre i el 15 de gener i s'emmarcarà en tres puntals: activitat preventiva en l’àmbit del comerç i l'empresa, seguretat ciutadana i mobilitat segura a la xarxa viària i mitjans de transport. 

Així, s'incrementarà la presència policial als carrers -en algunes ciutats mitjançant el model de patrullatge mixt amb la Guàrdia Urbana-, s'intensificarà la campanya preventiva amb consells de seguretat per evitar conductes delictives -tant per als comerciants com per a la ciutadania-, es previndran les violències sexuals i baralles en entorns d'oci mitjançant les rutes i itineraris segurs, i també s'augmentarà l'activitat policial per prevenir incidents de seguretat viària

Segons ha detallat la portaveu del cos, les festes de Nadal comporten un alt "increment" en el desplaçament de persones i aquest és un escenari "més procliu" per dur a terme més conductes delictives. Sobretot, Escudé ha remarcat aquelles que tenen a veure amb el patrimoni, com els furts o robatoris, però també en la ciberdelinqüència i les ciberestafes, derivades d'un augment de les compres en línia que es maximitza durant les setmanes prèvies a Nadal. "La pandèmia va generar que apareguessin aquests delictes i a poc a poc s’han professionalitzat", ha advertit.

Finalment, un altre aspecte destacat és el reforç que Mossos destinarà al nivell antiterrorista durant el període que estigui actiu el programa Grèvol. Tot i que Catalunya està ara a un nivell de 4 sobre 5, durant aquestes setmanes es reforçarà fins al 4+, sobretot en zones on es puguin generar grans aglomeracions de gent, com ara les fires de Nadal.

De fet, la tasca dels Mossos ja es va iniciar a mitjans de novembre, amb una prèvia de les setmanes més intenses de les festes nadalenques. Respecte al 2019, el conseller d'Interior ha indicat que s'ha incrementat el patrullatge un 77% en zones comercials, que ha comportat un augment del 66% en les identificacions. Això ha suposat arribar a les 3.300 i ha permès contenir "situacions delinqüencials", amb especial èmfasi a la reducció de persones que circulen pel carrer amb arma blanca.