1 de 10
Feminització del cos

Els Bombers reservaran 96 places per a dones en la propera promoció

Interior presenta un paquet de mesures per avançar en la igualtat i anuncia un protocol sobre assetjament sexual

El conseller Elena i la bombera Mari Muñoz, en la presentació de les mesures per avançar en igualtat de gènere al cos | ACN
per Nació, Barcelona | 19 de desembre de 2022 a les 18:55 |

La propera promoció dels Bombers de la Generalitat reservarà el 40% de les places per a dones, el que suposa un màxim de 96 persones del global de 240. Així ho ha anunciat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, un cop s'ha desenvolupat un paquet de mesures per avançar en la igualtat de gèneres en el cos.

Per aquest motiu, s'implantarà un conjunt d'accions no només relatives a l'accés, sinó també pel que fa a les condicions de treball i la condició laboral, la formació o les infraestructures. Una d'elles, que ja s'ha detectat en l'anàlisi prèvia, seria la necessitat d'adaptar els vestidors dels parcs d'arreu del país per acollir tant homes com dones. Paral·lelement, es dissenyarà un protocol específic sobre assetjament sexual en el cos.Les mesures s'encaminen a avançar en el camí de possibilitats de dones i homes d'accedir al cos de Bombers sense tenir en compte el seu gènere. "La finalitat és revertir una injustícia històrica, no és normal que hi hagi entre un 2 i un 3% de dones al cos de Bombers", ha assenyalat el conseller Elena. "Com més s'assemblin a la societat a què serveixen, més eficaços seran els cossos d'emergències", ha afegit.

Per aquest motiu s'ha començat a posar fil a l'agulla amb la reserva de fins al 40% de les places ofertes a dones. En les proves d'accés s'incorporaran canvis, com ara en la part física, on s'ha eliminat la prova de la corda i s'ha introduït en el seu lloc la de l'arrossegament d'un ninot. "Estem fent un treball de revisió de les proves físiques per a totes les categories, i s'anirà adaptant, qualsevol persona que superi les proves físiques serà apte per a desenvolupar la feina amb normalitat", ha assenyalat el cap de Bombers, David Borrell. En aquest sentit, ha assegurat que els sindicats no s'han oposat als canvis incorporats per facilitar la igualtat progressiva entre homes i dones, i que en l'àmbit intern el tema s'acorda amb naturalitat.

Pel que fa a les proves de coneixements, s'introdueix un nou apartat al temari sota el títol "Polítiques públiques en matèria d'Igualtat d'oportunitats i no discriminació", i s'ofereix a dones embarassades i mares amb fills menors de 16 setmanes la possibilitat de sol·licitar al Tribunal Qualificador l'ajornament de la prova física a la propera convocatòria. "Els beneficis són un accés a més talent, augment de creativitat i innovació, un augment d'eficàcia en l'eficiència i la millora del clima laboral", assenyala Alba Alfageme, una de les impulsores de les mesures per incrementar la presència de dones als Bombers.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

Participació