El PSOE planteja ara reformar la llei que va permetre retirar l'escó als líders del procés

Els socialistes proposen al PDECat reformar la llei d'enjudiciament criminal i vincular la pèrdua de l'acta de diputat al fet que el delicte s'hagi comès amb violència o intimidació

El portaveu del PSOE, Patxi López
El portaveu del PSOE, Patxi López | ACN
19 de desembre del 2022
Actualitzat a les 10:12h
Derogació de la sedició, reforma de la malversació... I ara, modificació de la llei que va permetre retirar l'escó als líders del procés. El PSOE ha plantejat al PDECat una reforma de la llei d'enjudiciament criminal, segons ha avançat Efe i han recollit diversos mitjans. Concretament, els socialistes plantegen condicionar la retirada de l'escó al fet que el delicte pel qual un polític està processat sigui greu o molt greu, estigui acompanyat d'una pena d'inhabilitació i hagi estat comès amb "violència o intimidació".

Això se sumaria a la reforma del codi penal, que inclou la derogació de la sedició i la reforma de la malversació, i que es troba pendent de la tramitació al Senat i també del que digui el Tribunal Constitucional (TC). 

Junts havia plantejat la derogació de l'article 384 bis de la llei d'enjudiciament criminal, pensat en el seu moment pels membres d'ETA. Amb aquest article es va suspendre els presos del procés i se'ls va impedir actuar com a diputats mentre es trobaven en presó provisional. La decisió del jutge Pablo Llarena va ser polèmica.

El PSOE va descartar, durant la tramitació al Congrés, la derogació completa d'aquest article i ara en planteja una modificació vinculant que el delicte s'hagi comès amb "violència o intimidació", fet que limitaria el marge de maniobra dels jutges a l'hora d'aplicar-lo (si bé no desapareixeria el risc, perquè el concepte d'"intimidació" és ampli).

El PDECat està estudiant la proposta abans de prendre una decisió. Els postconvergents ja van aprovar la proposició de llei del govern espanyol per reformar el codi penal la setmana passada, juntament amb ERC, PNB i Bildu, a més del PSOE i Unides Podem