​Un estudiant resol el misteri del sànscrit, la llengua sagrada de l'hinduisme

Un jove de Bombai de 27 anys descobreix com interpretar la regla gramatical que ha portat de corcoll els estudiosos des de fa més de 2.500 anys

Una de les pàgines del sànscrit de Panini.
Una de les pàgines del sànscrit de Panini. | Cambridge University Library
Nació
18 de desembre del 2022
Actualitzat a la 13:03h
Rishi Rajpopat, un estudiant de doctorat de la Universitat de Cambridge de 27 anys, ha resolt el gran misteri de la gramàtica sànscrita del segle V aC que ha portat de cap els estudiosos fins ara. Concretament, Rajpopat ha descodificat una regla de la gramàtica de Panini, mestre de l'antiga llengua sànscrita de l'índia, que va viure fa 2.500 anys, una norma que ha generat molta dificultat en la seva interpretació i portava a establir nombroses excepcions a la regla.

Pels principals estudiosos experts en sànscrit, el descobriment d'aquest jove estudiant nascut en un suburbi de Bombai, suposa un pas de gegant, ja que la gramàtica de Panini, considerat el pare de la lingüística de l'Índia, es podrà ensenyar per primera vegada a través dels ordinadors. Rishi Rajpopat, va fer un màster a Oxford gràcies als diners de diversos donants, i ara, amb una beca, ha aconseguit doctorar-se al St. John's College. En aquest context, Rajpopat ha publicat la tesi doctoral de la seva investigació, a través de la qual ha descobert com interpretar la regla.

La sorpresa del descobriment

Després de mesos investigant, el jove estudiant va estar al límit de deixar d'estudiar el sànscrit, per les dificultats que presenta la seva interpretació. Així ho explicava Rajpopat: "Vaig tancar els llibres durant un mes i vaig gaudir de l'estiu. Llavors, a contracor, vaig tornar a la feina i, en qüestió de minuts, mentre passava pàgines, aquests patrons van començar a sorgir i tot va començar a tenir sentit", detallava el jove.

El descobriment va agafar per sorpresa al doctorant, que afirma que "en aquell moment, vaig pensar per a mi mateix, que durant més de dos mil·lennis, la clau de la gramàtica de Panini estava a ulls de tothom, però amagada de la ment de tothom". En aquest sentit, Rajpapot havia trobat la peça clau del trencaclosques, i aquest fet, li va aportar la motivació que li faltava per continuar treballant en el problema.

L'algoritme de la gramàtica de Panini

Amb el descobriment, ara es podrà aplicar l'algoritme que executa la gramàtica de Panini i permetrà ensenyar aquesta gramàtica als ordinadors. Rishi, conscient de la descoberta i també de què suposa per a la història intel·lectual de l'Índia, remarca que "ensenyar als ordinadors la intenció del parlant d'acord amb les regles de Panini per produir la parla humana, seria una fita important en la història de la interacció humana amb les màquines".

El sànscrit, la llengua sagrada de l'hinduisme

El sànscrit és una llengua indoeuropea antiga del sud d'Àsia, la llengua sagrada de l'hinduisme a través de la qual s'ha comunicat, durant segles, la ciència, la filosofia, la poesia i la literatura secular de l'Índia. Avui només unes 25.000 persones la parlen. El sànscrit és de vital importància al país, ja que té influència en la política i en altres cultures d'arreu del món.

La regla de Panini, el maldecap dels estudiosos

La gramàtica de Panini consta de 4.000 regles que es recullen a l'obra Aṣṭādhyāyī, escrita cap al 500 aC. Aquest és un sistema lingüístic que funciona de forma mecànica: introduint la base i el sufix d'una paraula, hauria de convertir-los en paraules i frases gramaticalment correctes. El problema sorgeix quan s'apliquen simultàniament dues o més regles de Panini, i sovint porta a resultats gramaticalment incorrectes i genera moltes excepcions a la norma.

El descobriment de Rajpopat ha fet veure la llum als estudiosos. Segons el jove, quan apliquem les regles tant al costat esquerre d'una paraula, com en el dret, la correcta és aquesta última. Una interpretació que porta a la producció de paraules gramaticalment correctes i amb poques excepcions a la regla.