1 de 10
Salut

Els tres tipus de càncer que poden augmentar per la Covid, segons Sanitat

Un estudi conclou que la pandèmia va fer caure en un 25% les citologies, broncoscòpies i pràctiques de detecció dels patògens cancerígens

Una pacient en una mamografia | Europa Press
per Nació, Barcelona | 17 de desembre de 2022 a les 18:22 |
La pandèmia va paralitzar la investigació en diferents àmbits de la salut arran de centrar els esforços en aturar la Covid-19, i un dels àmbits que ha estat afectat és el del càncer. L'impacte ja ha estat quantificat: les citologies, broncoscòpies i proves de detecció dels patògens cancerígens van caure fins a un 25% -un dels càncers més afectats va ser el de pulmó, ja que les proves van baixar un 23,6%, i els diagnòstics un 15,6%.  

A més del de pulmó, els altres dos tipus de càncer que Sanitat alerta que poden augmentar arran de l'impacte de la Covid-19 són el de mama i el de colon, també pel descens de cribratges per detectar-los. El nombre de pacients als quals es va realitzar alguna prova oncològica també va baixar més del 13%.


Així ho conclou l'informe Estudi d'Impacte de la Pandèmia per Covid-19 sobre la Prevenció i Control del Càncer en el Sistema Nacional de Salut, que el Ministeri de Sanitat va encarregar el febrer de 2021 i ara es presentarà a les autonomies aquest dilluns a Mérida, al Consell Interterritorial. 

El càncer de pulmó, el més afectat


Els anàlisis de l'estudi han conclòs que es van fer 13.101 exploracions menys de càncer de pulmó (-23,6%) respecte el 2019, i les broncoscòpies positives van disminuir en 2.113 casos (15,4%). Pel que fa a les altres proves, les de detecció de càncer de colon van disminuir un 15,16%, i les de mama un 10,64%. Ara bé, es va detectar una baixada d'un 9,74% en els casos positius de càncer de mama, i del 5,51% de càncer de colon. 

Davant aquest descens de casos detectats, els experts conclouen que durant els pròxims anys es veurà un augment dels diagnòstics d'aquests tres tipus de càncer. El cribratge més afectat va ser el colorrectal, cobertura del qual superava un 70% el 2019, i ha disminuït considerablement en totes les comunitats. La més afectada ha estat Navarra, on ha caigut fins a un 70%. De la mateixa manera, la cobertura de cribratges de càncer de mama va caure en totes les comunitats, menys a Galicia i Melilla. 


Pel que fa a l'activitat clínica als hospitals per tractar els casos de càncer, les sessions de quimio van caure fins a un 10% en els tres mesos més durs de la Covid-19. La reducció a Espanya va ser del 4,2%, amb 53.588 sessions menys. L'activitat radioterapèutica va tancar l'any amb 71.684 sessions, un 9,4% menys. Gairebé 608.000 biòpsies van deixar de practicar-se. 

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació