Cartró, on vas?

Recollir separadament el paper i el cartró al contenidor blau estalvia energia i matèries primes

Diaris, revistes, llibretes, capses de cartró i paper de regal van al contenidor blau
Diaris, revistes, llibretes, capses de cartró i paper de regal van al contenidor blau | Agència de Residus de Catalunya
Nació
19 de desembre del 2022
Actualitzat el 30 de juny del 2023 a la 13:29h
Envàs, on vas? Els sona, oi? Segur que en algun moment l’han cantat en tirar les escombraries al contenidor que toca. L’any 2011 la recollida selectiva a Catalunya es feia en un 40,6% del total de residus que generàvem. Deu anys després, l’any 2021, se separen correctament un 47% del total de residus que generem els catalans i les catalanes. Entremig, el Govern ha dut a terme campanyes tant recordades i efectives i d’impacte en el nostre dia a dia, com és el cas de la campanya "Envàs, on vas?" De fet, aquest increment del gairebé set punts, segur que es deu, en gran mesura, a campanyes com aquesta. 

Però la xifra del 47% encara és insuficient si ens fixem en els objectius de reciclatge que estipula la Comissió Europea, que són d’un 55% per l’any 2025, un 60% per l’any 2030 i un 65% en el 2035. Per tant hi ha marge per fer les coses millor. Amb aquest objectiu i amb l’efemèride que es compleixen 10 anys de la recordada campanya "Envàs, on vas?", el Govern impulsa una altra campanya amb el claim"10 anys després, reciclem més"


Es pretén recuperar l’esperit de fa 10 anys però actualitzant els missatges i traslladar que, malgrat les coses s’estan fent bé, encara hi ha recorregut per fer-ho millor. Els continguts de la campanya fan un call to action als catalans i catalanes a separar correctament les diferents tipologies de residus.

La xifra del 47%, set punts més que el 2011, encara és insuficient si ens fixem en els objectius de reciclatge de la Comissió Europea.

Els missatges clau de la campanya fan molta incidència en dos aspectes. En primer lloc en la prevenció, posant en relleu que el millor residu és aquell que no es genera. I en segon lloc en els nous sistemes eficients de recollida selectiva amb una mirada especial en el porta a porta. Un mètode de recollida que ja s’ha implantat a 303 municipis de Catalunya i que properament s’instal·larà a 133 més d’arreu del país. Així també es farà especial incidència en la recollida en origen i en l’ús de contenidors intel·ligents que també han incorporat molt municipis de Catalunya.
 

Estalvi d'energia i matèries primes

Amb tot, la campanya farà un esforç explicatiu altre cop sobre tots els tipus de residus que existeixen fent especial incidència en tots i cadascun d’aquests residus. En aquest sentit, el paper i el cartró tindran continguts només per a ells per explicar tot el que hi ha al voltant del contenidor blau

Diaris, revistes, llibretes, capses de cartró i paper de regal són elements que hem de dipositar en el contenidor blau

Perquè hem de separar el paper i el cartró? El paper es fabrica bàsicament amb cel·lulosa que s’obté de vegetals o de paper usat, i el cartró es fabrica amb pasta de paper endurida que pot variar de composició depenent de la funcionalitat que tingui. La recollida d’aquests dos elements de forma correcte estalvia energia i matèries primes en la producció de nous. 

Per tant diaris, revistes, llibretes, capses de cartró, paper de regal són elements que hem de desar en el contenidor blau. La campanya també explicarà que altres objectes que podrien confondre com el paper plastificat, les fotografies, els papers bruts, o el cartró de les begudes no es llença en aquest contenidor.

 Per tal de resoldre els dubtes de la ciutadania, el Govern disposa del web residuonvas.cat, una guia per consultar qualsevol qüestió sobre recollida selectiva de residus.