Cinc projectes d'innovació urbana per a la Barcelona del futur

La tercera edició de "La ciutat proactiva" subvenciona idees per fer front als reptes com la transició energètica, la transformació urbana, l'habitatge i la cohesió social

Representants dels cinc projectes seleccionats
Representants dels cinc projectes seleccionats | Ajuntament de Barcelona
Nació
16 de desembre del 2022
Actualitzat a les 19:34h
Plantejar solucions de manera diversa, diferencial i innovadora per fer front als reptes urbans. És l’objectiu dels projectes guanyadors de la tercera edició de la convocatòria “La ciutat proactiva. Innovació amb impacte”, llançada per BIT Habitat. Les iniciatives guanyadores es repartiran mig milió d’euros, amb els quals es finançarà fins a un 80% de cada projecte.

Els cinc projectes guanyadors tenen pressupostos d’entre 50.000 i 150.000 euros i aporten solucions per fer front als reptes de la transició energètica, l’emergència climàtica, la transformació urbana, l’habitatge i la cohesió social. Es consolida la tendència de les dues edicions anteriors de ser propostes consorciades per diverses entitats, amb un enfocament transversal i una perspectiva multidisciplinària.

 Logirepak (subvencionat amb 120.000 euros i presentat per la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i Consum Responsable i Design by Intuition ). Logística urbana en xarxa de reutilització d’envasos per a l’alimentació fresca als mercats de la ciutat, abordant aspectes com la neteja dels envasos, l’accés a la ciutadania i l’adopció del comerç.

 RAVALoritza (subvencionat amb prop de 40.000 euros i presentat per Transfolab Bcn i Raons Públiques). Disseny participatiu i cocreació de mobiliari per a l’espai del grup de joves del Casal dels Infants del Raval com a estratègia educativa i de reciclatge de valor afegit.

 TEPAC (subvencionat amb 120.000 euros i presentat per les entitats: Batec Pol Cooperatiu per la Transició Energètica, Azimut 360 i La Fabric@). Desbloqueig dels usos dels terrats comunitaris per facilitar-hi la construcció de comunitats energètiques. Per testar-ne el funcionament, es preveu realitzar un pilot en un edifici d’habitatges de protecció oficial del barri del Bon Pastor.

 DaTALoG (subvencionat amb 115.00 euros aproximadament i presentat per la Universitat Pompeu Fabra i Ideas for Change). Data trust que permetrà, de manera participada, utilitzar dades de consum d’aigua, de llum i de gas per prendre millors decisions sobre l’accés, l’estalvi i l’impacte del consum energètic.

 RESPIRA (subvencionat amb 100.000 euros aproximadament i presentat per l’agrupació formada per Noumena Design Research Education, l’Institut d‘Arquitectura Avançada de Catalunya, l’Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou i la Plataforma d’Entitats de les Roquetes). Busca cocrear amb el veïnat elements urbans, amb una combinació d’impressió en 3D i fresatge, que ajudin a la descarbonització i a la millora de la qualitat de l’aire.

BIT Habitat donarà a cada projecte, a més del suport financer, acompanyament tècnic, mentoria amb persones expertes i facilitació a l’accés a la tecnologia per poder desenvolupar prototips. També contribuirà a les iniciatives amb suport comunicatiu i difusió.

Actualment, estan en marxa a la ciutat un total de 17 iniciatives nascudes en el marc de “La ciutat proactiva”, a les quals s’afegeixen les 5 guanyadores de l’edició d’enguany. En total, 22 projectes innovadors impulsats gràcies a aquesta convocatòria d’ajuts des del 2020.