El 78% de les empreses no ha contractat cap major de 55 anys

Pimec presenta una enquesta sobre l'edatisme en el món empresarial i reclama un contracte específic per a persones de més de 45 anys

Persones treballant en un espai de treball compartit
Persones treballant en un espai de treball compartit | ACN
15 de desembre del 2022
Actualitzat a les 17:27h
La patronal Pimec ha presentat aquest dijous una enquesta feta entre 354 empreses catalanes, segons la qual el 78% d'elles no ha incorporat a cap treballador de més de 55 anys els darrers dos anys. Tanmateix, el 18,6% reconeix que només n'ha fitxat per a perfils directius o per a labors difícils d'ocupar. La patronal que lidera Antoni Cañete ha reclamat la creació d'un nou tipus de contracte específic per a persones de més de quaranta-cinc anys. Segons l'entitat, bonificar les cotitzacions a la Seguretat Social dels aturats de més edat animaria les empreses a contractar-los. Així mateix, proposen crear plans de formació amb compromís d'ocupació per aquest col·lectiu i implantar el "currículum cec" on no se sàpiga l'edat.  

"És urgent implementar mesures per potenciar l'ocupació sènior i esperem que el ministeri de Treball acceleri la seva tramitació", ha defensat aquest dijous el vicepresident de la Fundació Pimec, José María Torres. En aquest sentit, l'organització empresarial ha recordat que, segons l'OMS, l'edatisme és, per darrere del racisme i el masclisme, una de les principals discriminacions vigents al món actual.

Amb tot, l'enquesta revela que el 68% de les empreses no considera que l'edat els suposi un inconvenient a l'hora de contractar. Per contra, el 14% de les companyies sí que ho veuen un problema per les "exigències salarials" que implica incorporar perfils més sènior. Altres enquestats mencionen les dificultats d'aquest grup en temes "d'integració i adaptació" o en noves tecnologies. 

Segons la Pimec, gairebé la meitat de les empreses (un 46,3%) no s'ha plantejat la necessitat de polítiques per a la contractació de talent sènior i més de la meitat (el 57,1%) no han proposat polítiques per afavorir la seva continuïtat. Segons ha destacat el president de la Fundació Pimec, Josep González, "cada cop vivim més anys i cada cop apartem del mercat de treball a gent més gran de quaranta-cinc anys".