Els intents de suïcidi en noies adolescents es disparen un 195% després de la pandèmia

Salut i Educació envien a escoles i instituts una guia per abordar conductes suïcides i autolesions, i formen els professionals per donar resposta a una situació derivada del tancament per la Covid

El suïcidi va ser la primera causa de mort en les persones d'entre 15 i 44 anys el 2022
El suïcidi va ser la primera causa de mort en les persones d'entre 15 i 44 anys el 2022 | Europa Press
14 de desembre del 2022
Actualitzat a les 17:11h
Catalunya ja compta amb una guia per prevenir i actuar davant les conductes suïcides i no suïcides als centres educatius. Així ho han anunciat conjuntament els consellers de Salut, Manel Balcells i d'Educació, Josep González-Cambray, aquest dimecres al matí des de l'antic edifici de la Maternitat, des d'on han presentat el protocol que pretén dotar tots els professionals dels centres educatius d'eines i instruccions per actuar davant de casos vinculats al suïcidi.

Mitjançant la diferenciació entre les autolesions i la conducta suïcida, la guia vol fer èmfasi en la necessitat d'acompanyar els infants i adolescents i d'abordar aquestes conductes. "Ens preocupa que s'estigmatitzi tant el suïcidi com les temptatives de suïcidi i per això la prevenció als centres educatius és el lloc ideal", ha recordat el conseller de Salut.

I és que en els darrers anys, sobretot amb l'esclat de la pandèmia, les temptatives de suïcidi en adolescents s'han incrementat als centres educatius, fins a un 195% més en noies adolescents i un increment del 10% en nois respecte al 2019. De fet, el suïcidi va ser la primera causa de mort en les persones d'entre 15 i 44 anys el 2022. I durant el 2021, les atencions en centres de salut mental infantil es van incrementar en un 23% respecte al 2019, el darrer any prepandèmia. A més, també es va registrar un augment del 28,5% en les atencions a les urgències psiquiàtriques hospitalàries.

L'objectiu principal de la guia és, tal com ha assenyalat Cambray, "donar resposta una generació de joves marcats per la pandèmia". Un moment en què el malestar emocionar en adolescents ha augmentat molt i que les institucions "han de ser capaces" de reconèixer i d'actuar. Després de tres cursos marcats pel coronavirus, Salut i Educació donen resposta amb aquesta guia. "Ara facilitem la tasca dels mestres, però ja s'estava desenvolupant aquest programa de prevenció als centres educatius"; ha matisat el conseller d'Educació.

Juntament amb aquesta guia, els docents i els centres rebran formació a partir del gener. Se'ls explicarà, entre d'altres, quina és la millor manera d'actuar en cadascuna de les situacions i també se'ls facilitaran mesures preventives per detectar els casos a l'aula que poden ser previnguts. Amb la implementació d'aquest protocol, quan els centres educatius avisin a Salut d'un intent de suïcidi, l'adolescent o infant serà atès en un centre de salut mental en un màxim de 48 hores. Això suposa que millora respecte dels avisos que es donen actualment ja des de fora de les escoles, que és de 72 hores.