Cultura atorga 7,5 milions d'euros a la producció de cinc sèries en català

El servei d'ajudes del Departament incorpora un requisit obligatori: les ficcions que rebin les ajudes s'hauran de fer en llengua catalana

«El fill del xòfer» és una de les ficcions que es rodaran en català; Oriol Paulo també ha rebut inversió per a la seva
«El fill del xòfer» és una de les ficcions que es rodaran en català; Oriol Paulo també ha rebut inversió per a la seva | ND
13 de desembre del 2022
Actualitzat a les 12:25h
El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya treu la cartera per potenciar l'audiovisual català en la categoria de les sèries fetes en llengua pròpia. Es beneficiaran 5 sèries, que encara estan en producció, que rebran fins a 1,5 milions d'euros cadascuna, amb l'objectiu de fomentar la creació de ficcions en català.

Precisament, ser una sèrie feta exclusivament en llengua catalana era un dels requisits imprescindibles per a poder accedir a aquesta línia d'ajudes. Aquesta ajuda econòmica per part del Govern permetrà que les sèries puguin tenir pressupostos elevats -uns 4 milions d'euros respectivament- per competir a un nivell molt més ambiciós.

La intenció és que puguin lluitar cos a cos amb altres sèries i produccions europees en un mercat molt més global. Respecte a l'any passat, el Govern augmenta més del triple la partida de subvencions per a les sèries fetes a Catalunya (passa de 2,8 milions a 7,5 milions) i s'afegeix el requisit que sigui en català, cosa que no es demanava anteriorment. 

Cultura ha augmentat fins als 40,5 milions d’euros el suport que l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) ofereix al conjunt del sector. És la xifra més alta posada al servei de les empreses i els professionals de l’audiovisual en els darrers anys. 

Les sèries en català que rebran la subvenció:
Les produccions que es beneficien d'aquesta nova línia d'ajudes del Departament de Cultura són cinc. Totes elles, encara en producció, s'estrenaran en llengua catalana:

· El mal (Mediaproducción SLU), un thriller situat en la Barcelona del confinament pandèmic, en què dos agents dels mossos d’esquadra s’enfronten a un assassí en sèrie. La sèrie està dirigida per Oriol Paulo i compta amb els guionistes Lluís Arcarazo, Guillermo Cisneros i Maria Jaén. Es desconeix la seva data d'estrena i a quina plataforma.

· Ravalejar (Arcadia Motion Pictures SL), ficció sobre la lluita dels propietaris d’un restaurant de tota la vida d’aquest barri barceloní que lluiten contra els compradors de l’edifici on es troba; amb direcció de Pol Rodríguez i Isaki Lacuesta. Els guionistes són Justin Webster, Pol Rodríguez, Alfred Pérez-Fargas, Roger Danés i Isa Campo.

· Pubertat (Distinto Films SLU, Corte y Confección de Películas SL i Uri Films, SL), un drama coral al voltant d'una acusació d’abús sexual, que situa l’acció en un entorn rural a la província de Tarragona. La sèrie està dirigida per Letícia Dolera, i guionitzada per ella mateixa i Almudena Monzú. 

· Això no és Suècia (Nanouk Films SL), sèrie que acosta l'espectador a una família que es trasllada a Vallvidrera, a la serra de Collserola, buscant una vida millor per a les seves filles. Però potser no trobaran exactament el què cerquen... La sèrie compta amb Mar Coll com a directora principal, Aina Clotet, Cèlia Giraldo i Sara Fantova com a codirectores, i Valentina Viso i Dani González com a guionistes. i

· El fill del xòfer (Zeta Audiovisual SAU i On Cinema 2022 AIE), sobre l’ascens fins a director de TV3 d’Alfons Quintà, vist a través de la mirada de dos joves periodistes que fan un reportatge sobre els trenta anys de la televisió catalana. Amb Isaki Lacuesta com a director i guió de Lacuesta mateix, Cristóbal Garrido i Isa Campo. És la segona producció de Lacuesta que aconsegueix la nova subvenció. La sèrie estarà basada en la novel·la d'Oriol Amat.

El juny d'aquest mateix any, Cultura va anunciar la injecció de fins a 37 milions d'euros en l'audiovisual en català. En aquell moment es va explicar que s'atorgarien fins a 6 milions, en total, per a incentivar i donar suport econòmic a la producció de ficcions televisives en llengua catalana. Amb l'anunci d'avui, aquesta xifra ha crescut un milió i mig més del que estava previst.