Uns desconcertants Globus d'Or nominen Ana de Armas, «Wednesday» i situen «The Banshees of Inisherin» com a favorita

Els guardons de la premsa dels EUA reparteixen les opcions en cinema i sèries en una 80a edició que promet polèmica per la tria en diverses categories

Ana de Armas a Blonde
Ana de Armas a Blonde | Netflix
12 de desembre del 2022
Actualitzat a les 17:46h
És conegut de sobres que els Globus d'Or, els màxims guardons de la crítica cinematogràfica del planeta -és a dir, la dels Estats Units-, marquen el camí cap a la cerimònia dels Oscars. Estableixen una mena de to que dona pistes, no sempre, sobre quin criteri acabaran escollint els acadèmics dels EUA a l'hora d'atorgar els premis més prestigiosos de tota la indústria. Ara bé, els Globus d'Or han sorprès en l'entrega de les nominacions de la seva 80a edició, publicades aquest dilluns al migdia. The Banshees of Inisherin, llançada a la categoria de Comèdia o Musical, és la pel·lícula que opta a més guardons, a un total de vuit. L'obra de Martin McDonagh ja va recollir distincions per l'actuació de Colin Farrell i pel seu guió al Festival de Venècia.

La segueixen de prop Everything Everywhere All At Once, l'esbojarrada, arriscada i triomfadora pel·lícula de Dan Kwart i Daniel Scheinert, que optarà a 6 guardons. Una obra pràcticament produïda a cost de saldo -la productora A24 hi va invertir només 25 milions- i va ser tot un èxit de taquilla, quadruplicant ingressos amb 100 milions de recaptació. The Fabelman's, la nova fàbula pràcticament autobiogràfica d'Steven Spielberg, ha recollit 5 nominacions. El film encara no ha aterrat a Catalunya. Tampoc ho ha fet Babylon, el darrer treball de Damien Chazelle, que també aglutina 5 guardons per guanyar en la pròxima cerimònia.

Les nominacions en categories principals de Millors Pel·lícules queda així. En l'apartat de Drama: Avatar 2, Elvis, The Fabelman's, TÁR i Top Gun: Maverick. Aquesta última, sense cap mena de reconeixement per a Tom Cruise, que segueix treballant en la nova entrega de Mission Impossible. En la categoria Comèdia, sorpreses: Babylon, The Banshees of Inisherin, Everything Everywhere All At Once, Glass Onion: A Knives Out Mystery i The Triangle of Sadness. Aquesta última, l'única representació europea i la segona internacional (Elvis és producció australiana).

Nominacions als Globus d'Or en Sèries

El desconcert arriba amb contundència en la presentació de les nominacions als Globus d'Or en la categoria de Sèries i Minisèries. Abbot Elementary és el show que opta a més premis, amb 5 nominacions. Molt a prop se situen The Crown en la seva cinquena temporada; la segona entrega de la comèdia Only Murders In The Building; The White Lotus2; Pam & Tommy i la més que exitosa producció de Netflix sobre Jeffrey Dahmer. Ozark i Separation només han aconseguit 3 nominacions.

The Bear, Better Call Soul, House of the Dragon i Hacks només han aconseguit 2 nominacions per cadascuna d'elles. Són tres de les més ben valorades per la crítica i aplaudides per l'espectador. Ara bé, un dels altres majors èxits de la plataforma Netflix ha estat Wednesday -amb rècord d'espectadors en una entrena-, que també ha sumat dues nominacions. Una llarga llista de produccions televisives han quedat fora: El Senyor dels Anells, Borgen, Irma Veep, Winning Time, The Offer, Pachinko, Stranger Things, We Own This City o Tokyo Vice. La cerimònia se celebrarà l'11 de gener del 2023 a Los Angeles, en una gala que serà, presumiblament, de les més disputades i polèmiques dels darrers anys.