Junqueras promet continuar negociant per millorar la «injusta» situació dels exiliats

El president d'ERC critica el text del govern espanyol per a la malversació, que augmenta en un any les penes de la proposta del seu partit i afecta l'1-O

Junqueras demana als partits
Junqueras demana als partits | EP
11 de desembre del 2022
Actualitzat el 12 de desembre a les 10:15h
El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha considerat que no li semblaria just que els exiliats que tornessin a Catalunya s'haguessin d'enfrontar a quatre anys de presó, tal com inclouria la darrera proposta sobre la malversació en què treballen PSOE i Unides Podem, segons ha publicat aquest diumenge La Vanguardia. El republicà ha afirmat que l'objectiu d'ERC és "rebaixar-la i fer-la desaparèixer", però ha afegit que per arribar com més lluny sigui possible fa falta l'ajuda de tothom. "Arribarem a fer-la desaparèixer? Depèn de quanta gent ens ajudi", ha manifestat en una entrevista a Catalunya Ràdio. 

Segons la informació del rotatiu, el govern espanyol presentarà aquest dilluns una proposta que planteja un nou tipus de malversació que castigaria el desviament irregular dins d'una mateixa administració -cosa que inclouria el procés- amb una pena màxima de quatre anys de presó i sis d'inhabilitació. ERC plantejava un nou delicte -que no afectava el referèndum- amb penes d'entre sis mesos i tres anys per a aquella malversació sense lucre personal o de tercers, en què els diners es destinin a "usos particulars i aliens a la funció pública". El codi penal actual fixa una pena bàsica que fins a sis anys de presó i 10 d'inhabilitació.

Junqueras ha assegurat que la proposta dels republicans busca "posar justícia on hi ha injustícia i la situació dels exiliats és injusta". No obstant això, no ha respost si el seu text permetria el retorn de l'expresident Carles Puigdemont o de la secretària general d'ERC, Marta Rovira. De la mateixa manera, ha dit que és "irrellevant" com aquesta reforma pot beneficiar-lo a ell i quins serien els efectes polítics en el seu cas particular.

El que sí que ha fet és garantir que, des de les seves files, faran tot el que puguin amb la força de què disposen i ha fet una crida a totes les formacions que comparteixin el seu posicionament perquè els ajudin a avançar en la negociació amb la Moncloa. I és que ha considerat "inexplicable" que partits que puguin ajudar a aconseguir-ho no ho acabessin fent. "Estaria bé que, de tant en tant, algú ajudés", ha reflexionat. 

 

Generositat per aprovar pressupostos


Tanmateix, Junqueras ha defensat que els pressupostos que ha plantejat el Govern tenen el suport d'empresaris, sindicats, treballadors i tercer sector. Per això, ha opinat que aquells que estan posant "pals a les rodes", no ho estan fent contra l'executiu sinó contra tots aquests àmbits. "A favor de qui estan?", s'ha preguntat el líder republicà, que ha qüestionat, també, els arguments amb els quals s'hi oposen quan hi ha un suport "sense precedents". Per aquest motiu, els ha demanat "que deixin d'actuar amb interessos particulars, privatius i a curt termini" i es posin a treballar al servei de la societat. "A què volen esperar?", ha insistit.