Com cuidar un arbre de Nadal natural perquè sobrevisqui fins a l'any que ve

Els experts assenyalen trucs senzills per assegurar la supervivència de l'espècie que van des de la tria del mateix exemplar fins al seu trasplantament acabades les festes

Treballadors d'una finca de les Guilleries on es cultiven arbres de Nadal.
Treballadors d'una finca de les Guilleries on es cultiven arbres de Nadal. | ACN
Nació
10 de desembre del 2022
Actualitzat a les 11:06h
Tot i que avui dia els arbres artificials són els majoritaris, encara hi ha gent que es decanta per l'opció clàssica i tria un arbre natural per decorar la casa durant Nadal. No és fàcil tenir-lo i cuidar-lo i que, a més a més, duri. Però tampoc és impossible. Així, totes aquelles persones que vulguin aprofitar l'arbre durant les pròximes festes, ha de tenir en compte uns consells bàsics que, a continuació, et compartim. 

El que més pot condicionar si sobreviu o mort passada aquesta època de l'any és la tria del mateix arbre. D'aquesta manera, si la intenció és plantar-lo al jardí, el més important és triar una espècie autòctona o bé una que estigui adaptada al màxim possible al clima mediterrani. Per exemple, en el cas del litoral o prelitoral, el recomanable és triar espècies com l'olivera, l'arboç, el marfull, el xiprer o les araucàries. Els avets, potser més típics de Nadal en l'imaginari col·lectiu, tenen menys números de sobreviure a la costa, sobretot perquè estan acostumats a ambients freds i plujosos. De fet, l'única espècie d'avet autòctona de Catalunya és l'avet blanc (“Abies alba”), present al Pirineu i el Montseny. Això no vol dir, però, que a Barcelona no se'n vegin. 
 

Escollir l'exemplar

Un cop triada l'espècie, cal escollir l'exemplar. En aquest sentit, és important triar arbres que conservin el màxim d'arrels possible. No és fàcil trobar-ne perquè, per exemple, els avets acostumen a vendre's amb poques o nul·les arrels. A més a més, s'ha de tenir en compte que els arbres petits acostumen a tenir una vida més llarga que els grans. I les fulles també són un element en el qual fixar-se. Hem de triar aquell exemplar que les tingui més verdes i espesses, i que no es desprenguin només tocar-les.
 

La importància d'on el posem

Segons les expertes i els experts, la millor opció és tenir l'arbre a l'exterior, sigui al balcó o al jardí perquè la calefacció i la humitat dels interiors dels pisos acostumen a ser letals per als arbres, sobretot en el cas dels avets. No obstant això, si no hi ha més remei, és important que l'exemplar no estigui a prop de radiadors o calefactors. De la mateixa manera, durant les festes és bàsic regar-lo cada dia i assegurar-se que drena bé. En aquesta línia, s'ha de mirar d'evitar que hi hagi fuites d'aigua per evaporació, que podem evitar tapant la terra amb fulles o molsa. De la mateixa manera, és essencial per conservar bé l'arbre humitejar les fulles cada dia, sobretot si el tenim a l'interior.
 

Trasplantar-lo a l'exterior acabades les festes

Si finalment tenim l'arbre a l'interior, és cabdal trasplantar-lo a l'exterior quan hagi passat Nadal. Ho hem de fer en un test gran o bé directament a terra. Per conservar-lo, és crucial continuar regant-lo amb freqüència -sobretot de cara a l'estiu, ja que el primer període estival acostuma a ser crític, i afegir-hi adob en cas que sigui necessari. Si finalment l'arbre mor, és important portar-lo al punt verd perquè el converteixin en adob o bé l'utilitzin per a fer treballs de jardinera.