El PSOE garanteix que la corrupció no serà «despenalitzada» en la reforma de la malversació

Socialistes i Unides Podem analitzaran l'esmena d'ERC i presenten una iniciativa per desbloquejar el TC

El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, en roda de premsa aquest divendres.
El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, en roda de premsa aquest divendres. | EP
09 de desembre del 2022
Actualitzat a les 12:16h
El portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Patxi López, ha advertit aquest divendres que els socialistes no donaran suport a cap esmena en la reforma del codi penal que impliqui la "despenalització" de l'ús indegut de fons públics. Així ho ha assegurat en roda de premsa el mateix dia en què s'acaba el termini per presentar esmenes a la reforma del codi penal. Aquest mateix divendres, ERC ha presentat esmenes per modificar el delicte de malversació. El PSOE no ha tancat la porta a les esmenes dels republicans, però ha volgut enviar d'aquesta manera un missatge tranquil·litzador als barons del seu partit que estan alerta perquè no volen una reforma de la malversació que impliqui un afebliment dels càstigs a la corrupció. 

"Analitzarem amb deteniment totes les esmenes", ha declarat López després que els republicans hagin registrat la seva proposta. Així, no ha volgut entrar en el fons de la proposta que plantegen els de Gabriel Rufián, però sí que ha advertit que hi ha dos principis clars que són "innegociables": no donar suport a cap proposta que beneficiï als processats o condemnats per corrupció, i que tot ús irregular sigui sancionat pel codi penal. "El PSOE no donarà suport a cap retrocés, i qualsevol ús indegut de fons públics ha d'estar penalitzat. Mai donarem suport a la despenalització de l'ús indegut", ha insistit.

López ha explicat també que conjuntament amb Unides Podem han registrat una esmena per tipificar el "delicte d'enriquiment il·lícit" que ha de servir per penalitzar els càrrecs públics que fins a cinc anys després d'abandonar les seves responsabilitats incrementin el seu patrimoni en més de 250.000 euros i no ho puguin justificar. El PSOE planteja penes d'entre 6 mesos i 3 anys de presó, inhabilitació d'entre 2 i 7 anys, i multes de fins a tres vegades el que s'hagi enriquit il·lícitament. "D'aquesta manera Espanya estarà entre els països més avançats en aquesta matèria", ha declarat López, que ha assegurat que el seu partit no vol veure "mai més" cap responsable públic que es beneficia amb un enriquiment il·lícit i injustificable "sense que hagi de donar cap explicació ni conseqüència". "No pot ser que coneguem casos d'enriquiment injustificable i no hi hagi conseqüències", ha insistit.

Renovació del Poder Judicial


Aquesta no és l'única proposta del PSOE i Unides Podem per introduir canvis reforma del codi penal presentada per ells mateixos. Els dos partits del govern espanyol han registrat una proposta per canviar el sistema de funcionament del Consell General del Poder Judicial perquè pugui elegir els dos membres del Tribunal Constitucional que li pertoquen per majoria simple i no per tres cinquens. Amb aquest moviment, volen esquivar el bloqueig "d'un PP antisistema que no té cap sentit d'estat" ni "cultura democràtica". 

Si entra en vigor la reforma, el president del Consell General del Poder Judicial, en un termini de cinc dies, ha d'obrir un termini perquè es presentin candidats i candidates. Després, tindrà tres dies més per convocar el ple de votació. Els dos vocals amb més vots seran els designats, i si hi ha un empat, serà el president qui dirimeixi la votació. "Si s'incompleixen els terminis, s'hauran d'assumir responsabilitats fins i tot de caràcter penal", ha detallat López.