Sovint ens veiem obligats a
congelar aliments per allargar-los la vida. Fer-ho no és dolent, però cal anar alerta amb el
mètode, ja que no sempre ho fem de la forma més adequada. És per això que l'especialista en nutrició clínica Blanca García fa èmfasi en la
importància de congelar bé els aliments.
La nutricionista destaca, en primer lloc, que cal tenir clar que congelar un aliment no és sinònim de destruir completament els
microorganismes que pugui contenir. De fet, quan l'aliment en qüestió torni al seu estat natural, després de descongelar-se, els microorganismes es tornaran a
multiplicar.
Amb tot,
congelar els productes només
alenteix el desenvolupament dels microorganismes. Així, García adverteix que
no s'ha de congelar diverses vegades un mateix aliment, ja que els processos de descongelació i recongelació afavoreixen el creixement de microorganismes. També l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) es pronuncia sobre aquest detall:
només es poden recongelar els productes que s'han cuinat a més de 70 graus prèviament.
D'altra banda, és molt important tenir en compte
quan es congelen els productes. Cal fer-ho
tan aviat sigui possible i, si és recentment després de la compra, millor. "Si es deixen dies a la nevera abans de congelar-se, els microorganismes proliferaran", explica. També és necessari
deixar refredar els productes abans de posar-los al congelador, ja que l'escalfor pot provocar risc de seguretat alimentària a la resta de coses de l'electrodomèstic.
Quants mesos puc tenir-ho al congelador?
El
menjar ja
cuinat es pot mantenir fins a
tres mesos al congelador sense que perdi propietats. De fet, si s'allarga una mica més aquest termini no hi ha problema, simplement els productes hauran perdut algunes de les seves propietats, però no serà tòxic.
En el cas dels
productes comprats ja congelats, aquesta conservació és més llarga, tot i que depèn del tipus de producte que sigui. En el cas del
peix, es pot mantenir al congelador fins als
6 mesos -3 en el cas del blau-, però el
pa cal consumir-lo abans de complir
tres mesos des de la congelació. La
fruita i la verdura, en canvi, poden aguantar fins a
un any.
Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.
Fes-te'n subscriptor