1 de 10
trànsit

Així s'han d'utilitzar els llums del cotxe a l'hivern per evitar multes

Hi ha quatre escenaris en què és obligatori encendre'ls, però cal tenir en compte quins són necessaris en cada cas

Cal utilitzar bé els llums del vehicle per evitar multes | SCT
per Nació, Barcelona | 8 de desembre de 2022 a les 14:17 |
Qui més qui menys ha trobat algú a la carretera que no utilitza els intermitents a les rotondes o frena en sec al mig del carrer sense indicar-ho abans amb els quatre intermitents. També és habitual circular durant la tarda i que alguns vehicles portin els llums encesos mentre d'altres encara no els han activat.

Tot i que l'enllumenat dels cotxes és important durant tot l'any, a l'hivern encara ho és més per les poques hores de llum que hi ha durant el dia. De fet, cal tenir en compte que si els llums no s'empren correctament, els conductors poden rebre multes de fins als 200 euros. 


Així, hi ha quatre situacions en què és obligatori circular amb els llums oberts: entre la posta i la sortida del sol, als túnels, als carrils reversibles -de dues direccions, segons el moment- i en condicions de baixa visibilitat. Aquesta darrera opció és, de fet, la més complexa, perquè obliga a fer servir els llums de diferent mode segons quin escenari es produeix.
 

Pluja, neu o boira, què cal fer?

Quan plou és obligatori encendre els llums del vehicle sempre, sense excepció. Ara bé, si hi ha pluja intensa es poden usar els antiboira davanters, però els del darrere només es poden connectar quan hi ha una pluja molt forta i intensa.


Pel que fa als episodis de neu, també és obligatori encendre els llums curts i fer ús dels llum antiboira davanters de manera opcional si s'intensifica la nevada. Els del darrere, però, estan limitades a les nevades fortes. 

Finalment, si ens trobem amb un banc de boira, cal connectar els llums curts i els antiboira davanters. A la part del darrere del vehicle només s'activen els antiboira quan, com en els casos anteriors, aquesta és molt espessa. Si no, es pot molestar la resta de conductors. Cal tenir en compte que els llums llargs no s'aconsellen en cap de les tres situacions.

 

Quines sancions em poden posar?

Hi ha diverses multes de trànsit relacionades amb un mal ús de l'enllumenat del vehicle. Un de comú és omplir el dipòsit de combustible amb els llums encesos, que pot comportar una sanció de 80 euros, o oblidar-se de connectar els intermitents, que pot ascendir fins als 200. 

Si, per contra, la sanció té a veure amb un mal ús dels llums en episodis de pluja, neu o boira, es poden arribar a pagar 200 euros. També hi ha multes relacionades amb l'ús excessiu dels llums antiboira (200 euros) o per abusar dels llums llargs (80 euros). Portar fos algun dels llums també és motiu d'infracció i de multa.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació