Els militars del Bruc sortegen una estona amb una prostituta per recaptar diners per a una festa

El ministeri de Defensa portarà a la fiscalia del TSJC el cas davant la possibilitat que membres de l'Exèrcit hagin atemptat "contra els valors de la institució"

Nació
08 de desembre del 2022
Actualitzat a les 21:42h
Jura de bandera a la caserna del Bruc
Jura de bandera a la caserna del Bruc | ACN
Militars de la caserna militar del Bruc de Barcelona van organitzar fa uns dies el sorteig d'una trobada amb una prostituta. Segons ha avançat el diari Ara, l'objectiu de la rifa era recaptar diners per a la festa que les companyies de fusellers celebren el dia de la Puríssima

Tota l'organització del sorteig es va realitzar mitjançant un grupde Whatsapp i l'anunci el van fer amb un cartell al bar de la caserna. "Sorteig dama de companyia", van escriure per acompanyar les imatges de la noia que estaven contractant. Era ben bé com una loteria: pagant 25 euros tenien dret al sopar i accés al sorteig, però si només volien participar en el sorteig podien fer-ho amb un tiquet reduït de 3 euros. A més, hi havia bitllets extra per un euro.

Al grup de WhatsApp hi havia fins a una setantena de militars, entre els quals els organitzadors principals: un caporal i un sergent d'aquesta caserna. Allà es va difondre tota la informació relacionada amb el sorteig així com la recollida de diners, i s'hi poden llegir comentaris masclistes.

Qui ha denunciat el sorteig públicament és un dels integrants d'aquest mateix xat de WhatsApp. No ha estat sol, ja que segons publica el mateix rotatiu, un grup de militars de la caserna ho han confirmat. Els responsables de comunicació de l'exèrcit asseguren a l'Ara que els comandaments estiguessin al cas del sorteig i remarquen que el xat "no és oficial". 

Fonts del Ministeri de Defensa han indicat que no tenen constància formal dels fets, ja que les converses no s'haurien produït "a cap xat oficial de la unitat". Tot i això, davant la possibilitat que s'hagi fet ús d'un grup de xat particular en què suposadament haurien participat militars de la unitat atemptant "contra els valors de la institució", l'Exèrcit de Terra ha decidit portar-ho a la fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Aquest dijous al matí, hores després de conèixer-se la notícia, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat a l'Estat una investigació urgent i que es depurin responsabilitats. En un missatge a les xarxes socials, Colau ha expressat la seva "indignació" per aquests fets com a dona i alcaldessa d'una ciutat "orgullosament feminista". Ha afegit que fa falta un "canvi profund" a nivell educatiu, amb formacions regulars i amb reglaments actualitzats perquè aquest tipus d'actituds "no tinguin cabuda" a cap institució pública, ja que ha insistit que el mínim exigible és que es respectin els valors democràtics.

També la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha reclamat una investigació i la sanció. Ha considerat que dels fets resulta evident que cal "molta més formació" en igualtat en la institució de l'Exèrcit, on ha lamentat que hi ha una cultura patriarcal "inherent de la seva cultura organitzativa". La consellera ha afirmat que els exèrcits són una de les institucions que més reprodueixen la "masculinitat hegemònica" i ha demanat que les institucions donin exemple de la tolerància zero envers el masclisme i les violències masclistes.

Arxivat a