1 de 10
SALUT

Per què tremolem quan tenim fred? La ciència respon

Es tracta de contraccions involuntàries dels músculs, amb la finalitat d'incrementar la calor metabòlica

L'hipotàlem actua com a termòstat de l'organisme i activa la contracció ràpida i involuntària dels músculs per generar calor | @diputaciogirona
per Nació, Barcelona | 6 de desembre de 2022 a les 20:46 |
Per què el nostre cos reacciona com ho fa i tremolem de fred? Quina part del nostre cos és la responsable? La doctora Débora Nuevo Ejeda, del Servei de Medicina Interna de l'Hospital Universitari Nuestra Señora del Rosario de Madrid, explica que es tracta de contraccions involuntàries dels músculs, amb la finalitat d'incrementar la calor metabòlica, per compensar les temperatures externes baixes.

"L'hipotàlem actua com a termòstat de l'organisme i, a través del sistema nerviós simpàtic, activa la contracció ràpida i involuntària dels músculs per generar calor", detalla l'especialista, alhora que assenyala són moviments "que no podem controlar per nosaltres mateixos, com tots els intervinguts pel sistema nerviós simpàtic.


Igualment, indica que en els moments de fred, el cos intenta mantenir la calor i el flux sanguini al centre del cos, on es troben els òrgans vitals. Per això, els llavis es poden arribar a posar de color morat. Els vasos de les zones més perifèriques, com les extremitats i, més concretament, els dits; així com les parts amb funcions no imprescindibles, com els llavis, es constrenyen per concentrar la sang i l'oxigen a les zones amb funcions vitals. "El color morat és un reflex de l'escassetat de flux i d'oxigen en aquestes zones", aclareix.Alhora, la metgessa parla de la pell de gallina, un fenomen que es produeix per una contracció dels músculs erectors dels cabells, el que s'anomena "piloerecció": "És, en realitat, un vestigi ancestral -atesa l'escassa quantitat actual de cabell que posseeix l'ésser humà en línies generals-, i que també presenten molts mamífers. La contracció i l'erecció dels cabells crea una capa d'aire, que actua d'aïllament contra el fred.Tot i que d'inici aquest estremiment o tremolor és un mecanisme de defensa, segons manifesta la doctora, representen igualment un senyal d'alarma que les temperatures externes són massa baixes per al correcte funcionament de l'organisme. "Per això, hem de procurar abrigar-nos principalment les zones del cos per les quals es perd més calor: pel cap, per les mans, i pels peus", afegeix.
 
Segons l'especialista en Medicina Interna, és també important evitar la humitat i mantenir la roba eixuta en aquest tipus de situacions. "A l'aigua, la pèrdua de calor és 500 vegades més gran", explica. Prendre begudes i aliments temperats, en poques quantitats i de manera freqüent, també és aconsellable. La cafeïna i la calor, al contrari del que es creu, no són recomanables per a pal·liar els efectes, paradoxalment.
 
Amb això, els senyals que estem patint un fred excessiu o hipotèrmia, segons prossegueix aquesta experta són: tremolors, llavis i dits morats, entumiment d'extremitats, pèrdua de capacitat motora, confusió i increment de la tensió arterial. Parla també d'una major somnolència, alhora que recorda que cal una ingesta calòrica més gran per mantenir la temperatura corporal. O el que és el mateix, que cremem més calories amb el fred. "Però el fred també té un efecte antiinflamatori i afavoreix el control de les hemorràgies i disminueix la sensació de dolor", matisa la doctora.

Altres notícies que et poden interessar
 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació