La crisi podria crear una «generació perduda» segons el FMI

Un de cada dos joves no té feina. El darrer informe del Fons Monetari Internacional sobre Europa diu que l'espanyol és un "cas extrem"

per Diego Giménez/Barcelona , 13 de maig de 2011 a les 09:59 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de maig de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els joves són el motor del desenvolupament econòmic.

La crisi ha colpejat els joves amb acarnissament. La fallida del sector de la construcció i l'esclat de la bombolla immobiliària ha deixat molts treballadors sense feina i amb poca qualificació que no poden accedir al mercat laboral. Però no només aquest grup de joves presenten una situació preocupant. Joves amb estudis, màsters, experiència i amb currículums envejables omplen unes estadístiques que no fan sinó remarcar un fracàs social. Se'ls ha etiquetat com la "generació perduda", una generació que no pot accedir a un habitatge digne, una feina d’acord amb els seus estudis i que veu de reüll com la vida els passa per davant sense poder fer-hi gaire.


El fantasma de la "generació perduda" plana sobre l'estat espanyol, on "gairebé un de cada dos treballadors joves ara no té feina". Així ho assenyala l'últim informe sobre Europa del Fons Monetari Internacional (FMI), que titlla el cas espanyol d'"extrem". A Espanya, com a Irlanda, l'atur "ha incrementat de forma dramàtica". La situació preocupa l'FMI, que considera que posa en perill "la cohesió social i estabilitat europees". En canvi, en països com Noruega o Alemanya, la crisi gairebé no ha afectat el mercat de treball.

Per cada aturat adult n’hi ha 2,1 de joves. La temporalitat en la contractació juvenil és del 34,9%. El percentatge del salari que es destina a llogar un pis és del 72,1%. Amb aquestes dades no es pot ser gaire optimista de cara al futur. L'estiu passat, l'Organització Internacional del Treball (OIT) ja va afirmar que l'atur juvenil havia arribat al nivell més alt de la història i continuaria augmentant durant el 2011. L'informe de les Tendències Mundials de Treball Juvenil 2010 assegura que al 2009, dels 620 milions de joves econòmicament actius entre 15 i 24 anys, 81 milions no tenien feina. Per tant, la taxa d'atur juvenil va augmentar de l'11,9% el 2007, al 13% el 2009, és a dir, l'atur va augmentar en 7,8 milions. L'informe alertava llavors del risc que hi hagi una «generació perduda» que perdi l'esperança de treballar i tenir «una vida decent». L'estudi també remarca que el cost de la inactivitat entre els joves fa que les societats «perdin la inversió en educació».


El director general de l'OIT, Juan Somavia, afirmava que els efectes de la crisi econòmica «amenacen d'agreujar l'escassetat del treball decent que ja existia entre els joves». «Els joves són el motor del desenvolupament econòmic», comentava Somavia, que afegia que desaprofitar aquest potencial és un «desaprofitament econòmic que pot deteriorar l'estabilitat social».

No parlem de ni-ni


El principal tret que caracteritza els mal anomenats ni-ni és el desinterès i la falta de motivació. Són joves menors de 34 anys sense cap tipus d’expectatives,  amb una gran dependència de la tecnologia (mòbil, consoles, ordinador, etc.), que viuen a casa dels pares i que són mantinguts per ells. No tenen cap tipus de motivació ni interès professional, però els agrada mantenir un cert estatus social i un cert nivell de vida «luxosa» (cotxe, mòbils d’última generació, sortides, vicis, alta tecnologia, etc.).  A Espanya, el 6% dels joves menors de 34 anys són joves ni-ni.

Aquest no és el cas de l'anomenada generació perduda ja que aquests joves sí que volen treballar i també estudiar. El problema és precisament que no poden accedir al mercat laboral tot i l'elevada formació que presenten. Aquest fet posa al punt de mira el sistema educatiu i la societat en general. Els joves amb carreres, màsters i doctorats sense poder accedir a una feina i sense la possibilitat de formar una família són un símptoma molt preocupant de l'estat de la nostra societat. 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació