Solidaritat vol passar el ribot als sous dels diputats

Demana una supressió de "partides clandestines" que suposaria un estalvi de 5 milions d'euros

per Quico Sallés , 3 de maig de 2011 a les 17:57 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de maig de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
López Tena aquesta tarda als faristols del Parlament des d'on ha explicat el pla de SI per reduir les retribucions dels diputats. Foto: Q.S./ND

El subgrup parlamentari de Solidaritat Catalana per la Independència ha fet els seus números   sobre el conjunt dels salaris dels diputats del Parlament de Catalunya. Fet l'estudi SI ha presentat a la Mesa del Parlament una proposta per reduir les retribucions dels diputats de la Cambra catalana i suprimir-ne alguns dels complements de sou que cobren mensualment. Amb aquestes retallades de sous, els independentistes calculen que el Parlament es podria estalviar al voltant de cinc milions d'euros a l'any. El diputat de SI Alfons López Tena ha fet públic el seu pla i ha denunciat, a més, que existeix "opacitat" i és complicat conèixer què cobra cada diputat. "Són retribucions clandestines", ha sentenciat.


López Tena ha explicat que la seva proposta pretén "unificar a la baixa" el sou base dels diputats, de manera que tots cobressin els 37.143, 12 euros que actualment percep el diputat que menys cobra. D'aquesta manera, el Parlament estalviaria uns 265.213 euros. SI també vol eliminar "tots els complements per raó de càrrec" que tenen els presidents de grup, portaveus, portaveus adjunts, membres de meses de comissions, i els portaveus dels grups a les comissions. Això respresentaria un estalvi de més d'1,47 milions d'euros.

Alfons López Tena ha explicat que la seva proposta també planteja suprimir les "retribucions especials dels membres de la Mesa del Parlament, que passarien a cobrar el sou base com qualsevol altre diputat, perquè la tasca de la Mesa entra dins les seves atribucions parlamentàries". Uns 301.922 euros s'estalviarien suprimint aquesta partida, segons SI. Els complements per desplaçaments i viatges també se'n veurien afectats. Així, els residents a Barcelona no cobrarien cap retribució addicional, desapareixent així el suplement que ara cobren. El màxim que podrien percebre s'hauria de situar en els 8.807 euros anuals, variables en funció de la distància des de Barcelona. Uns 3 milions d'euros s'estalviaria el Parlament amb aquesta reducció.


En total, els independentistes calculen que hi hauria al voltant de cinc milions d'euros menys de despesa gràcies a les mesures que ells han proposat a la Mesa del Parlament. Tot i això, López Tena ha afirmat rotund que "les regles són iguals per tothom", i que els diputats de SI no pensen renunciar a aquests complements si la seva proposta no s'accepta. "El que no farem serà el préssec. Si ells consideren que han de cobrar aquestes quantitats, nosaltres també, clar que si", ha sentenciat.

López Tena també ha volgut denunciar que la Mesa del Parlament "no ha volgut donar-nos les dades" de les retribucions, i ha qualificat de "clandestins" els sous dels diputats. "Hi ha opacitat", ha retret el diputat de SI. Des del Parlament, però, han explicat que les dades del que cobren els diputats són públiques i estan a disposició dels ciutadans al seu web. A nés, ha recordat que això és així des de la VII legislatura. Per últim, ha explicat als diputats de SI que els complements que ells volen que la Mesa deixi de cobrar, ja no s'estan percebent.

 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació