El Pedraforca comença a caminar com una de les vuit muntanyes emblemàtiques del Mediterrani

L'ADBerguedà comença l’intercanvi d'experiències entre els diferents socis, per conèixer les muntanyes i els territoris que formen part del projecte

31 de gener del 2017
El Pedraforca, muntanya emblemàtica del Mediterrani
El Pedraforca, muntanya emblemàtica del Mediterrani | ADBerguedà
El Pedraforca ja ha començat a caminar, des d'aquesta setmana passada, com una de les vuit muntanyes que formen part del programa EMbleMatiC, de Muntanyes Emblemàtiques del Pirineu. Segons ha informat l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, diversos tècnics ja han participat en el primer seminari del projecte, per tal de facilitar l’intercanvi d'experiències entre els diferents socis, així com conèixer els territoris que en formen part. 

Aquest projecte, impulsat amb ajut europeu, permetrà que es puguin realitzar accions a la muntanya per valor de 320.000 euros durant els propers tres anys. D'aquesta manera, i malgrat que no es podran realitzar projectes concrets, sí que permetrà començar a desenvolupar una nova oferta turística diferent a la que hi ha actualment. Així, i segons l’ADBerguedà, al Pedraforca s’intentarà “crear una alternativa” engrescadora i atractiva que permeti captar turisme, i donar resposta a una necessitat vacacional diferent a la de les tradicionals vacances de platja que es porten a terme en altres punts del país.

“Aquest projecte no consisteix en crear productes turístics genèrics, sinó de pilotar una nova forma de concebre el turisme”, han declarat des de l’Agència. Una forma que combina el desenvolupament d’aquest, amb la protecció del medi ambient, la millor gestió dels fluxos en termes de sostenibilitat i responsabilitat, i la implicació dels actors i agents locals. D’aquesta manera, han indicat, també es podrà contribuir al reequilibri territorial entre el mar i la muntanya, i reduir l’estacionalitat.

En total, la subvenció del programa Interreg Med ascendeix a 1,9 milions d'euros, que s'ha de repartir entre totes muntanyes mediterrànies. De Catalunya, el Pedraforca és l'única escollida, tot i que també en formarà part la Serra de Tramuntana de Mallorca. Més enllà d'aquí, la llista es completarà amb el Canigó, la Sainte-Victoire (França), l'Etna i el Gran Sasso (Itàlia), el mont Olimp i el mont Ida (Grècia), a part del Cikà d'Albània. 

Totes aquestes muntanyes rebran la mateixa ajuda, teixint vincles de treball conjunt i coordinat per preservar la seva essència, i gestionar la gran quantitat de turisme que hi sovinteja.