Pau Bartoló coordinarà l'Escola Trail de Berga, per arribar a ser «referent mundial»

Un total de 19 entrenadors formen més de 200 nens en el trail running, però també els valors i l'entorn | Bartoló aportarà professionalitat i posarà les bases d'una metodologia de referència

26 de juliol del 2016
L’escola Trail Running de Berga està preparada per donar un pas més, després de cinc anys de vida. Amb més de 200 nens i 19 entrenadors, un creixement inesperat, segons han comentat, aquesta iniciativa que va sorgir de membres del club Mountain Runners del Berguedà està llesta per saltar a la professionalitat. 

Serà de la mà del corredor professional avianès Pau Bartoló, entrenador d'esportistes d'elit com Núria Picas, qui formarà, a partir del curs vinent, els alumnes de l'escola. Bartoló s'incorpora com a coordinador de l'Escola Trail amb l'objectiu d'aportar professionalitat i elaborar una metodologia pionera en un esport que, tal com ha recordat, també és molt nou. 

"Al Berguedà som pioners en regularitzar aquest esport, i penso que no hi ha lloc millor per començar aquesta iniciativa", ha declarat en una roda de premsa al local del club berguedà. Segons ha dit, l'escola ja va generar molta "expectació" fa cinc anys i, des de llavors, ha estat referència i mirall per a moltes altres iniciatives a Catalunya, l'estat espanyol i Europa. Ara, però, l'objectiu és que també sigui pionera en la "bona gestió" i la part més esportiva. 

La tasca de Bartoló consistirà en coordinar tots els entrenadors en la metodologia adaptada a cada edat. S'elaborarà un programa de treball específic, tenint en compte criteris tècnics, d'entorn, edat o salut, entre d'altres, i l'avianès també s'encarregarà de tramitar "aquelles coses que no es veuen", ha dit, com el tracte amb els pares o la presència de l'escola als esdeveniments: "És com una petita empresa, en realitat". 
 

Pau Bartoló a la roda de premsa de presentació com a nou coordinador de l'Escola Trail Foto: Aida Morales.


Fins ara, la figura de coordinador la realitzava Cinto Vila, tot i que amb la incorporació de Bartoló, aquesta s'ha volgut professionalitzar, ja que l'escola té l'objectiu d'avançar com a "referència a nivell mundial". 

Pas qualitatiu

Segons el vicepresident dels Mountain Runners, Eduard Sánchez, fins el moment s'anava treballant "una mica com es podia". Es feia, ha remarcat, amb ganes i il·lusió, però sempre des de la vessant més amateur. 

I és que el club no para de créixer. Fa poc més d'un any, de fet, van inaugurar un nou local a Berga, es va presentar l'Escola d'Esquí de Muntanya i la implicació d'esportistes d'arreu de Catalunya s'ha anat ampliant. Respecte de l'Escola Trail, per exemple, cada vegada acull més nens de fora del Berguedà, com és el cas d'alumnes de Torelló i Manresa. 

Esport amb valors

La regidora d'Esports de l'Ajuntament de Berga, Mònica Garcia, també ha volgut remarcar la importància de l'Escola Trail dels Mountain Runners. Segons ha afirmat, el seu creixement respon a la feina ben feta, i aquesta ha estat la dels valors i el territori. 
 

La regidora d'Esports, Mònica Garcia, i el membre del club Jordi Massaguer Foto: Aida Morales.


"El club ha crescut de forma molt considerable perquè ha sabut aprofitar l'entorn, les oportunitats i els esportistes", ha afirmat. I tot això, ha afegit, des del punt de vista del grup, en una escola que ha fomentat els valors, i també ha aprofitat els espais comunitaris: "Han sabut socialitzar aquest esport i fer-lo arribar a petits i grans". 

Ideal de futur

L'Escola Trail no es planteja créixer, si més no, ara per ara. Les dificultats per aconseguir espais grans on entrenar a l'hivern o en dies de pluja són alguns dels handicaps de Berga, i això és un dels elements que es veu com un impediment, si es planteja un possible creixement desmesurat. 

Actualment, doncs, els entrenadors i membres del club no preveuen aquest increment d'alumnes, tot i que no tanquen la porta en un futur. La voluntat de Bartoló, però, és apostar per la "qualitat i no la quantitat", segons ha remarcat, i en aquest camí, "fer el salt".