Finalitzen les obres al camí d'accés al Pedraforca paral·lel a la tartera

Els treballs tenen un cost de 50.000 euros i han anat a càrrec de l'empresa Senders del Pirineu i el Taller Coloma

Camí de la tartera del Pedraforca
Camí de la tartera del Pedraforca | Departament de Territori
23 de juny del 2016
El camí del Pedraforca que puja per la vora sud de la muntanya i que ha de servir per alleugerir el pes que suporta actualment la tartera ja s'ha finalitzat. A partir d'ara, doncs, els senderistes que vulguin pujar i baixar al cim de la muntanya ho podran fer per aquest camí paral·lel a la tartera, que esdevé un sender molt més segur.

Les obres, segons han informat, han tingut un cost de 50.000 euros i s'han finançat a través d'una subvenció de l'Obra Social de la Caixa. Les actuacións, per altra banda, han anat a càrrec de l'empresa Senders del Pirineu i el Taller Coloma d'Avià. 

Tal com ja van avisar fa mesos, la tartera estava quedant erosionada a causa de l'elevada activitat que suporta la muntanya, i dels darrera aiguats. Per això, era urgent la reconstrucció del camí que puja per la seva vora sud, prop de la paret nord del Pollegó inferior, deixant un sender consolidat que permetés pujar i baixar amb seguretat. D'aquesta manera, per altra banda, també es considera que disminuirà el nombre de persones que baixen per la tartera, així com l'elevat nombre d'incidents.

Per a realitzar aquest camí s'han utilitzat elements naturals com ara fusta i xarxes de fibres vegetals, la major part dels quals han quedat enterrats per evitar, el màxim que sigui possible, l'impacte visual.

Cada any, unes 23.000 persones pugen al cim del Pedraforca, la majoria pel vessant de Saldes. Aquest elevat índex de freqüentació ha erosionat la tartera, la ruta principal que usen tres de cada quatre excursionistes per pujar i baixar aquesta emblemàtica muntanya.

La tartera del Pedraforca és un espai que ocupa 20 hectàrees. El sender principal té una longitud d'1,5 quilòmetres i un desnivell de 600 metres. Es tracta d'un mosaic format, a més de les tarteres, per prats pedregosos d'ussona –una herba alta que creix a la muntanya- i pinedes esclarissades de pi negre. 
 

Tartera del Pedraforca Foto: Wikicommons