Interceptat el primer sobre ensangonat amb ulls d'animals al consolat ucraïnès a Barcelona

La policia intercepta tres sobres sospitosos pels sistemes de seguretat de Correus, però descarta la presència d'explosius

Placa del consolat ucraïnès a Barcelona
Placa del consolat ucraïnès a Barcelona | EuropaPress
Nació
05 de desembre del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 18:08h

La policia espanyola ha tornat a interceptar una nova tramesa de sobres amb ulls d'animals a oficines diplomàtiques d'Ucraïna. Ara, per primera vegada, en el consolat de Barcelona, a més del de Màlaga i l'ambaixada a Madrid, segons han informat fonts policials. Ha estat aquest dilluns al matí quan s'han detectat i interceptat aquests tres sobres sospitosos pels sistemes de seguretat de Correus. La policia ha descartat la presència de substàncies explosives o deflagrants.

La setmana passada, fins a cinc ambaixades ucraïneses ja van rebre diversos "paquets ensangonats" que contenien parts del cos de diversos animals. El govern de Zelenski els va definir com a actes de "terror i intimidació" i va assenyalar Rússia. Es tracta de les delegacions a EspanyaHongria, els Països Baixos, Polònia, Croàcia i Itàlia, tot i que també es van registrar enviaments sospitosos a consolats a la República Txeca i, de nou, a Polònia i Itàlia. "Els paquets estaven mullats amb un líquid amb una ferum característica" segons va descriure el portaveu d'Exteriors, Oleg Nikolenko, en un comunicat. A hores d'ara, estan estudiant el significat d'aquestes accions.

Alhora, diverses persones van irrompre a la residència de l'ambaixador d'Ucraïna al Vaticà i a l'ambaixada al Kazakhstan. Tot, en el marc d'una sèrie d'atacs contra les delegacions diplomàtiques del país, que es va descobrir amb el salt a l'esfera pública de la informació que apuntava a la presència d'una carta amb un mecanisme de detonació trobada a l'ambaixada d'Ucraïna a Espanya, on un treballador va resultar ferit lleu

"Tenim motius per pensar que s'ha iniciat una campanya ben planejada de terror i intimidació contra les ambaixades i consolats d'Ucraïna", va assegurar Nikolenko, que va acusar Rússia de jugar brut en ser "incapaç" d'aturar-los al front diplomàtic. En aquest sentit, ha avisat que aquesta estratègia "no donarà resultat". "Continuarem treballant de manera efectiva per assolir la victòria a Ucraïna", ha asseverat el ministre d'Exteriors, Dimitro Kuleba. Mentrestant, les delegacions diplomàtiques ucraïneses a l'exterior han estat posades sota el màxim nivell d'alertai seguretat, seguint ordres del mateix Kuleba.

"Demanem a tots els governs estrangers que garanteixin la màxima protecció de les institucions diplomàtiques ucraïneses seguint la Convenció de Viena sobre Relacions Diplomàtiques", ha recalcat el ministeri ucraïnès. Tot i això, el portaveu principal de la Comissió Europea, Eric Mamer, ha expressat que des de la Unió "no estan al corrent d'aquests incidents". Si bé, ha exclamat que "és inacceptable".