Junts anticipa una negociació llarga pels pressupostos: «Aragonès ha anat tard»

La formació reclama al Govern que aparqui qüestions "ideològiques" davant la situació de minoria parlamentària i situa com a prioritari materialitzar el projecte del Hard Rock a Tarragona

Josep Rius, a la seu de Junts.
Josep Rius, a la seu de Junts. | Junts
05 de desembre del 2022
Actualitzat a la 13:17h
"A hores d'ara, les discrepàncies són importants. Tot i que ara el Govern té pressa, tot fa preveure una negociació llarga perquè l'executiu de Pere Aragonès s'hi ha posat tard, com si tingués la majoria per aprovar els pressupostos. Encara hi ha manca d'informació. Tot fa preveure que les converses seran lentes, i per això demanem reunions sectorials". Aquest és el missatge que ha enviat aquest dilluns Junts de cara a la negociació dels comptes, per la qual ha demanat aparcar qüestions "ideològiques" i "pensar en el país". El portaveu de la formació, Josep Rius, ha apuntat que el partit no demana una rebaixa fiscal, sinó que "no pugin els impostos per la inflació", ha instit el dirigent independentista. Pel que fa al projecte del Hard Rock, l'ha considerat innegociable, perquè "compleix la normativa". "Els qui el volen aturar és per motius ideològics", ha indicat. Aquest dilluns, un manifest a Tarragona ha fet costat al projecte.

La setmana passada, Junts va presentar un document de mesures com a primer pas per negociar amb el Govern. Es proposava abaixar el tram autonòmic més baix de l'IRPF -de 0 a 12.450 euros- del 10,5% actual al 10%, així com també deflactar tots els trams d'aquest impost un 3,5% per "ajudar les famílies a pal·liar la inflació". Amb aquest objectiu també es plantejava incrementar els mínims personals i familiars de l'IRPF un 7,5%. Pel que fa a la revisió de l'impost de successions, es tractava de "revisar-lo" per arribar "durant els propers anys" -no es concreta quan- i de manera "progressiva" a la reforma que es va fer el 2011, amb Artur Mas com a president de la Generalitat, tot i que finalment va acabar fent marxa enrere. Es tractaria, per tant, d'acabar en un escenari en què es bonifiqui al 99% les adquisicions per causa de mort en familiars de primer grau, és a dir, en pares, fills i germans. També s'apostava per protegir fiscalment les empreses familiars per "permetre la seva continuïtat" amb una bonificació del 99%.

Segons fonts de la formació, la deflactació del 3,5% combinada amb l'increment del mínims personals faria que es deixessin de recaptar 279 milions d'euros, però igualment se'n sumarien 426 addicionals. Es tracta d'evitar la "sobrepressió fiscal", com defensa la formació. L'executiu, per ara, encara no ha tancat cap acord pels comptes -les reunions més avançades són amb els comuns-, tot i que ERC confia en tenir-ne algun a finals d'aquesta setmana. El PSC va ser inclòs dimarts passat com a possible aliat per part del Govern. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha pressionat aquest mateix dilluns els possibles socis en un acte amb sindicats i patronals en els qual els agents socials han apostat per tenir nous comptes com abans millor.

En una entrevista aquest dilluns a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), la portaveu parlamentària dels socialistes i encarregada de liderar les converses amb el Govern, Alícia Romero, ha apuntat que veu "molt difícil" tancar aquesta setmana un acord amb l'executiu. El calendari del Govern passa per aprovar els comptes durant la primera quinzena de desembre -per tant, com a molt tard la setmana vinent- i tramitar-los al Parlament abans que acabi l'any. Però els grups reclamen un acord previ a la tramitació, que per ara no arriba i que farà que hi hagi pròrroga tècnica a principis de gener.

Reforma del codi penal

Rius també ha apuntat, en relació a la reforma del codi penal, que es tracta d'un "canvi de nom" pel que fa a la sedició. "Tant el PSOE com ERC van tombar l'esmena a la totalitat de Junts. Considerem que és un error. Es posen en perill diversos drets, com el de manifestació, com han indicat organitzacions internacionals", ha indicat el portaveu de la formació. Ara, el partit presentarà esmenes parcials perquè el delicte de desordres públics agreujats no "amenaci drets bàsics" quan s'aprovi al Congrés. La crida ha anat dirigida a ERC i als comuns, que fan costat a la proposta del PSOE i Unides Podem.

A banda del tràmit al Congrés, aquest dimarts hi ha convocada una manifestació impulsada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) en contra de la reforma del codi penal. D'aquesta marxa se n'ha desmarcat Òmnium Cultural, com ha remarcat el president de l'entitat, Xavier Antich, en una entrevista a La Vanguardia. "No contribuirem a la confrontació", ha reflexionat Antich, que veu presència "d'antipolítica".