Gemma Geis confirma que serà la candidata de Junts a l'alcaldia de Girona

L'exconsellera de Recerca i Universitats, que hauria de ser ratificada aquesta setmana, agafarà el relleu d'Assumpció Puig, que va deixar de ser cap de cartell per discrepàncies amb la direcció local

Gemma Geis, en el míting final de Junts.
Gemma Geis, en el míting final de Junts. | Junts
23 de novembre del 2022
Gemma Geis, consellera de Recerca i Universitats fins aquest octubre, serà la candidata de Junts a l'alcaldia de Girona. Així ho ha plantejat l'executiva local de la formació, que no tenia cap de cartell a la capital gironina després de la renúncia d'Assumpció Puig per les tibantors amb la direcció municipal. Geis, que al final de la campanya interna per la consulta sobre la sortida del Govern es va decantar per abandonar-lo, és una dirigent vinculada a Carles Puigdemont, que la va fitxar com a independent per liderar la candidatura a la demarcació de Girona de les eleccions del 21-D del 2017. L'assemblea local del partit ha de fer la tria definitiva aquesta setmana en un procés que ja no contempla les primàries. La mateixa Geis ha confirmat aquest dimecres a Twitter la voluntat de ser candidata: "He decidit fer un pas endavant per la Girona que estimo".

L'exconsellera de Recerca, que havia tornat a la universitat després de deixar el càrrec -l'ocupava des del maig de l'any passat, quan es va reeditar la coalició entre ERC i Junts-, es va convertir en un del puntal de la formació de Puigdemont quan encara no estava constituïda com a partit al marge del PDECat. Des d'una posició de responsabilitat al Parlament com una de les portaveus, va llaurar una relació de confiança amb tots els presos -especialment amb Josep Rull i Jordi Turull- i, quan va arribar el moment de fer les llistes per les eleccions catalanes del 2021, va guanyar les primàries a Girona. Els seu resultats sempre han estat molt satisfactoris.

A la capital gironina, que Puigdemont va governar entre el 2011 i el 2016, quan va ser escollit per Artur Mas com a successor davant del veto de la CUP, Junts governa amb l'alcaldessa Marta Madrenas al capdavant. Madrenas, però, va decidir no reeditar el càrrec després de dos mandats i -com ha fet Anna Erra a Vic- i la plaça va quedar vacant. Es van fer unes primàries en les quals va guanyar Assumpció Puig, però va acabar plegant perquè hi va haver discrepàncies amb la direcció local un cop escollida.

Geis és una d'aquelles figures dins de Junts que sempre ha conreat un perfil propi sense generar excessives reticències entre els seus companys. Va ser, juntament amb l'exvicepresident Jordi Puigneró, una de les dirigents que no va signar el manifest que promovia que Jordi Turull fos secretari general del partit fent tàndem amb Laura Borràs com a presidenta. Dirigents consultats per NacióDigital assenyalen que va dubtar sobre el posicionament en la consulta interna: en un primer moment, apunten, estava a favor de la permanència, però amb el pas dels dies va anar virant. La plaça de Girona fa temps que sobrevola sobre el seu futur i, de fet, ja des d'abans de la consulta s'especulava amb la possibilitat que fes el pas cap a la política municipal.

Aquest va ser el resultat de les últimes eleccions a Girona, en les quals es va registrar una participació del 65% del cens, que va escollir els 27 regidors en joc:
 
  • Junts (Marta Madrenas): 9 regidors
  • Guanyem Girona-CUP (Lluc Salellas): 6 regidors
  • PSC (Sílvia Paneque): 6 regidors
  • ERC (Quim Ayats): 4 regidors
  • Ciutadans (Daniel Pamplona): 2 regidors