Qui aconsella Feijóo?

El president del PP s'ha envoltat a Génova del mateix nucli dur que tenia a la Xunta, amb un grup de periodistes molt conservadors i acostumats a una estratègia que desmenteix la suposada moderació del líder

Feijóo acompanyat de Mar Sánchez i Álvaro Pérez.
Feijóo acompanyat de Mar Sánchez i Álvaro Pérez. | Europa Press
24 de desembre del 2022
Actualitzat el 27 de desembre a les 19:37h
El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha reblat el clau en la seva estratègia d'oposició contra el govern de Pedro Sánchez. El recurs presentat pel partit davant el Tribunal Constitucional (TC) per impedir la tramitació parlamentària de l'esmena que permetria desbloquejar la renovació del TC i del CGPJ desmenteix l'esforç per presentar a la ciutadania un Feijóo suposadament moderat i institucional. Els portaveus del PP s'han instal·lat en uns missatges d'intransigència -inclosa la portaveu al Congrés, la sorayistaCuca Gamarra- que ja no estalvien acusacions d'"il·legitimitat" contra Sánchez. El PP ha endurit encara més el seu to aquests dies en una línia que qüestiona els missatges inicials de Feijóo que no havia vingut a "insultar" el president del govern. 

Encara no fa un any que el líder gallec va aterrar a Madrid, aplaudit per totes les sensibilitats del PP després del "sacrifici" de Pablo Casado. Des d'aleshores, la deriva radical del discurs dels conservadors ha estat molt acusada. Antón Losada, periodista, doctor en dret i un dels analistes més fins de la política gallega, explica a Nació que Feijóo "s'està equivocant, però es troba sota pressió d'un PP de Madrid que és un volcà". Feijóo s'ha envoltat d'un nucli gallec, molt aplegat entorn d'ell i amb un predomini de periodistes. Segons Losada, "a aquest equip li falta profunditat". "Hi ha gent bona, alguns són bons caps de comunicació, però no estrategues", afegeix. Qui són aquests homes i dones del president del PP?


Mar Sánchez Sierra, la mestressa

Tots els analistes coincideixen en què el nucli dur de Feijóo té un vèrtex molt clar: la cap d'àrea de projecció i imatge de Génova. Fa les mateixes tasques que ja feia al costat del president de la Xunta. De caràcter dur, periodistes veterans asseguren que es tracta d'una persona d'idees molt conservadores que desmenteix les etiquetes d'un Feijóo "centrista i moderat". Mar Sánchez és persona de fermes conviccions religioses a qui molts ubiquen a l'Opus Dei. El periodista David Lombao, director de Praza Pública, subratlla que tot i que les atribucions de Mar Sánchez s'inscriuen en el món de la comunicació, "en realitat van molt més enllà". 

D'una bona família corunyesa, ha estat al costat de Feijóo des dels temps en què aquest era el número dos de José Manuel Romay Beccaría, ministre de Sanitat amb José María Aznar i veritable padrí de l'actual líder del PP. Va treballar amb ell a Correus, a la conselleria de Política Territorial quan era conseller de la Xunta en els anys de Manuel Fraga i després, ja fos liderant l'oposició o al davant de la Xunta. Amb tants anys a prop, Feijóo hi confia plenament. És considerada hàbil i una bona cap de premsa. També algú que genera por en moltes persones.
 

Marta Varela, "fanàtica de la causa"

Periodista com Mar Sánchez, Marta Varela és la directora de gabinet del líder del PP. Una altra col·laboradora d'anys però menys en aquest cas: des del moment en què Feijóo va fer-se amb la presidència de la Xunta. Considerada una bona professional, havia estat a la Cope i Europa Press, on seguia informativament el PP. Una persona que la coneix assegura que és una "fanàtica de la causa". 
 

Álvaro Pérez, el "centrista"

En l'equip del polític gallec, hi ha algú que no respon al perfil de periodista conservador. Álvaro Pérez és un jurista corunyès de tracte afable a qui se situa en l'ala més centrista del partit i, en tot cas, "a l'esquerra de Mar Sánchez". Porta també molts anys amb Feijóo, des que aquest era conseller de Fraga. En aquests anys ha estat l'home dels continguts, possiblement el més robust ideològicament. Ara coordina els grups del PP al Congrés, el Senat i Estrasburg. David Lombao recorda, però, que és del tot addicte a Feijóo i que va formar part de l'estratègia d'oposició dura al president de la Xunta Pérez Touriño quan l'ara líder del PP encapçalava l'oposició a Galícia.
 

Luis de la Matta, el braç executor

Parella de Marta Varela, Luis de la Matta s'ha convertit en una peça important en l'engranatge de Feijóo com a director de comunicació. Se'l considera el braç executor de Mar Sánchez, la persona que a Galícia marcava de prop els periodistes, el que solia trucar per queixar-se d'informacions que fossin crítiques amb el president de la Xunta. Se'l situa en posicions molt conservadores.  

Marcos Gómez Román, proper a Alfonso Rueda
Exdirector general de Comunicació a Galícia, va arribar a treballar per la Xunta de la mà d'Alfonso Rueda, l'actual president gallec, el successor designat per Feijóo. De perfil suau, seria d'una línia semblant a Álvaro Pérez.


Miguel Tellado, l'home de l'aparell

És el vicesecretari general d'organització del PP. Feijóo se'l va endur a Génova al ser elegit president del PP. Miguel Tellado, que va tenir una joventut nacionalista gallega, ha estat l'home fort de l'organització al PP gallec, on va mantenir la disciplina amb mà de ferro. És un dur, acostumat a entomar els conflictes interns. Tot i ser una peça clau, possiblement forma part ja d'un segon cercle entorn Feijóo.

Hi coincideix en part Antón Losada. Segons ell, Feijóo no vol donar marge a cap excusa a Isabel Díaz Ayuso en cas que a aquesta les eleccions del maig no li anessin bé: "No només això. Necessita que a Ayuso, el seu principal adversari, les coses li vagin bé". Per Losada, Feijóo ha passat de tenir un govern al seu servei, com li passava a la Xunta, a haver d'enfrontar-se al govern espanyol amb un equip que "no és dolent, però ha quedat petit". 
     
David Lombao relativitza la suposada moderació de Feijóo a la vista dels qui formen part del seu nucli dur: "Van seguir una estratègia implacable per desestabilitzar Pérez Touriño a la Xunta el 2009. Deien el que ara diu el PP contra Pedro Sánchez. També l'acusaven d'il·legítim perquè no havia quedat en primera posició i governava amb el BNG. Ara fan el que feien a Galícia". Lombao recorda que Feijóo va trencar consensos d'anys en la política gallega, com l'acord sobre la llengua que havia acceptat fins i tot Fraga: "I no hi havia Ayuso per pressionar-lo". Per Lombao, és possible que Feijóo, acostumat a governar amb majoria absoluta i amb una oposició controlada, ara es vegi sorprès per un adversari de més embalum: "A Feijóo se li veuen les costures".
Arxivat a