1 de 10
CURIOSITATS

Per què ens molesta tant el soroll dels veïns? Té una explicació científica

El turment al qual algunes persones estan exposades en els seus habitatges té conseqüències per a la salut, com ara la possibilitat de desenvolupar problemes cardiovasculars i trastorns del son

Els sons d'impacte són una de les principals causes de queixes en edificis residencials. | EP
per Nació, Barcelona | 4 de desembre de 2022 a les 10:17 |
Markus Mueller-Trapet, del Consell Nacional de Recerca del Canadà, ha assenyalat una sèrie d'experiments que simulen i mesuren la molèstia que experimentem quan tenim un veí sorollós. Segons l'investigador, l'exposició a llarg termini als seus sons no desitjats pot provocar-nos problemes cardiovasculars i trastorns del son.

La majoria de persones han patit algun cop a la seva vida un veí sorollós. Ja sigui perquè l'han sentit constantment caminar o perquè li cauen sovint les coses, aquests sons, coneguts com a sons d'impacte, són una de les principals causes de queixes en edificis residencials i, a més a més, poden afectar negativament la salut i la feina dels habitants. Amb l'augment de la densitat de població de les àrees urbanes en les últimes dècades i l'augment del teletreball des de principis del 2020, aquest investigador creu que el tema s'ha fet encara més important.


Mueller-Trapet i un equip internacional de científics i científiques investiguen en detall quins són els efectes dels sons d'impacte en les persones. Per aconseguir els resultats, falsegen una situació similar a la d'un menjador i graven sons d'impacte d'objectes caient i persones caminant. Fan servir diferents tècniques de reproducció i realitat virtual, i presenten els enregistraments als participants de l'estudi. A banda dels experiments de laboratori, el grup ha creat una enquesta en línia per ampliar la seva mostra, que es realitza des del 21 de novembre d'enguany fins al 31 de març de 2023.

Els sons d'impacte són impulsius, és a dir, consisteixen en un o més sons gairebé diferents de curta durada. Segons els investigadors i investigadores, és probable que això faci que els sons d'impacte siguin més molestos en general que els sons continus, com ara la música o la parla. El desafiament al qual s'enfronta ara l'equip de recerca és ser capaç de classificar tots els tipus de sons i veure com ens afecten per així poder traslladar els resultats als i les arquitectes perquè puguin desenvolupar entorns construïts cada vegada més habitables.


Altres notícies que et poden interessar
 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació