Salut quintuplica la inversió en atenció primària per fer front a un hivern «complicat»

El Departament destina un increment pressupostari "important" respecte a la resta de l'any per reforçar el sistema durant la temporada hivernal amenaçada per la triple epidèmia de bronquiolitis, grip i Covid

El conseller de Salut, Manel Balcells, en una visita a un CAP
El conseller de Salut, Manel Balcells, en una visita a un CAP | Salut
02 de desembre del 2022
Actualitzat a la 13:20h
"Aquest hivern és com el del 2019, sense predominança del coronavirus, però la situació de triple epidèmia pot comportar que sigui complicat". Així ha detallat el conseller de Salut, Manel Balcells, com serà la temporada d'hivern que s'enceta a Catalunya, amb la bronquiolitis -la corba de la qual ja "comença a baixar"-, la grip -amb el pic previst per Nadal- i la Covid amenaçant els centres de salut. 

En aquest sentit, el Departament de Salut ha presentat aquest divendres el Pla Integral d'Urgències de Catalunya (PIUC), que permetrà reforçar l'atenció primària i comunitària i l'hospitalària aquests quatre mesos d'hivern amb 45 milions d'euros addicionals. Segons ha explicat el conseller, hi haurà un increment pressupostari "important" respecte a la resta de l'any: "Multipliquem per cinc la dotació econòmica a la primària per donar reforç a la temporada d'hivern".

Així, es destinaran 16 milions d'euros a l'atenció primària -amb un increment de 12,4- que són "l'equivalent a incorporar un metge, una infermera i un administratiu per centre de mitjana", segons Balcells. Ara bé, el conseller ha indicat que la quantitat de professionals que es contractaran serà "molt diferent" segons el territori i que, en el cas que no es pugui contractar en algun dels centres, els recursos econòmics s'empraran per "gestionar la resposta assistencial" amb els facultatius actuals.

Pel que fa a l'atenció hospitalària, Balsells ha detallat que el pressupost es doblarà dels 8 milions fins als 16. "Seran diners dedicats a l'hospitalització i a l'internament de mitja complexitat", ha explicat, alhora que ha matisat que el reforç més "important" es fa a l'atenció primària, per "igualar-la a l'hospitalària" durant l'hivern i així afrontar amb més garanties una temporada que "s'esdevé complicada". 

I és que les taxes d'infecció respiratòria aguda segueixen pujant, amb un increment del 7% aquesta setmana, segons ha explicat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, que ha afegit que "seguiran pujant" pel virus de la grip que enguany ha arribat aproximadament un mes abans de l'habitual i té afectació ràpida sobretot en edats joves. Tot i que el pic de bronquiolitis es va assolir el 25 de novembre i cada dia es redueix la taxa d'afectació, Cabezas ha assegurat que les xifres segueixen sent "molt altes" en nadons de fins als 2 anys. Amb la Covid, la secretària de Salut Pública s'ha mostrat optimista: "Estem en una situació de fre, però la situació dels països del nostre entorn en què torna a pujar ens fa estar amatents".

Davant el dèficit de metges d'atenció primària i pediatres a tot l'Estat, el ministeri de Sanitat de Carolina Darias han proposat facilitar la jubilació activa d'aquests professionals i incrementar-la del 50% actual fins al 75%. "És una bona escletxa per fer front a la minva de professionals que esperem per als pròxims tres anys", ha assegurat el conseller de Salut. De fet, Balcells ha explicat que això és el que ja passa amb la sanitat concertada actualment i que permet que els professionals de 65 anys que es volen jubilar puguin fer-ho "parcialment" per ajudar a mitja jornada a reforçar l'atenció sanitària.

Sobre la vaga de metges convocada per al 25 i 25 de gener, a la qual aquest divendres s'han afegit infermers i professionals sanitaris, Balcells ha detallat que el Departament està treballant en els acords de conveni col·lectiu pel Siscat i l'ICS que ajudaran a "millorar les condicions econòmiques i laborals" dels professionals. A més, preguntat per si la situació a Catalunya es pot equiparar a la de la Comunitat de Madrid, el conseller ha assegurat que la realitat a casa nostra "és molt diferent", així com el mètode d'afrontar-la: "No arribarem a una situació conflictiva".