Illa anuncia la creació de sis grups de treball amb ERC per negociar els pressupostos

El primer secretari socialista avisa que no s'adherirà als comptes que presenti Aragonès i fa evident la desconfiança en el Govern

Salvador Illa observa Pere Aragonès durant el ple del Parlament
Salvador Illa observa Pere Aragonès durant el ple del Parlament | ACN
01 de desembre del 2022
Actualitzat a les 23:45h
El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha anunciat en una entrevista institucional a TV3 que el seu partit i ERC han acordat aquest dijous la creació de sis grups de treball per negociar els pressupostos. El cap de l'oposició ha volgut recordar la força de què disposa al Parlament i ha avisat que no s'adherirà a uns comptes dissenyats pel Govern pel seu compte.

Aquests sis equips se centraran en els àmbits de salut, infraestructures, transició energètica, drets i educació, indústria i transparència institucional. Illa reclama així més protagonisme en unes negociacions que estan "al principi del principi", segons ha afirmat. No presentarà un decàleg de propostes i farà pesar els seus 33 diputats. Sí que ha revelat, però, una de les potes de la seva proposta, la referent a la recaptació. "No crec que sigui el moment per tocar la fiscalitat", ha dit.

Les declaracions arriben el dia que el PSC s'ha reunit amb el Govern a Palau, precisament per tractar els pressupostos. Una trobada que ha conclòs sense cap avenç i que ha deixat l'executiu "sorprès", segons fonts consultades per l'ACN, davant la manca de propostes documentades per part dels seus interlocutors. Res més enllà de "reflexions polítiques". Illa, al seu torn, ha explicat que s'ha acordat "un mètode de treball".

"A Esquerra li costa molt ordenar les coses, respectar els procediments i estar centrada", ha retret el líder socialista català al partit al Govern, a qui ha demanat construir una confiança més sòlida per poder avançar cap a un acord "profitós" per la ciutadania del país. En aquesta direcció, ha assegurat que la derogació del delicte de sedició no està, "en cap cas", pensada per extradir Carles Puigdemont, sinó per actualitzar la tipificació. Per la seva banda, l'executiu ha confirmat l'anunci d'Illa, tot i que ha matisat que, més que grups de treball, se celebraran "diferents reunions sobre aquests temes".

La mà estesa d'Illa vol concrecions i vol protagonitzar-les. El Govern ja va cedir fa poques setmanes i, mitjançant la seva portaveu, Patrícia Plaja, va incorporar el PSC a la llista de socis per a l'aprovació dels comptes. Si bé, els socialistes no tenen l'estatus de "prioritaris", com sí que és el cas de Junts, la CUP i els comuns. És amb aquests darrers amb qui l'executiu avança més de pressa i així ho exemplifica l'acord d'aquest dijous, en el marc de les negociacions pressupostàries, per allargar durant el 2023 la rebaixa del preu del transport públic, la gratuïtat per als menors de 16 anys i l'ampliació de la T-Jove fins als 30 anys. El decàleg de Junts, per contra, continua sobre la taula.