El TSJC rebutja apartar Barrientos del judici contra Borràs

El tribunal sosté que si la presidenta de Junts creu que és víctima d'una "persecució política" ho podrà plantejar durant la vista oral, prevista pel febrer

El president del TSJC, Jesús María Barrientos, en una imatge d'arxiu
El president del TSJC, Jesús María Barrientos, en una imatge d'arxiu | Nació
01 de desembre del 2022
Actualitzat a les 15:19h
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat la recusació presentada per la defensa de Laura Borràs contra el president del tribunal que l'ha de jutjar, Jesús María Barrientos, el febrer de l'any vinent pel cas dels contractes a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Borràs sosté que Barrientos no és imparcial per jutjar-la, perquè de fet ja ha estat apartat d'altres causes contra dirigents independentistes vinculades al procés. El TSJC no compra aquests arguments ha descartat apartar el magistrat d'un judici en què Borràs s'enfronta a penes de sis anys de presó i 21 d'inhabilitació per, presumptament, haver fraccionat i adjudicat contractes a un amic mentre era directora de la ILC.

En la resolució, de deu pàgines, els jutges consideren que no hi ha elements per sostenir que Barrientos sigui imparcial per jutjar el cas de Borràs. Sostenen que la defensa de la líder de Junts, pilotada per Gonzalo Boye i Isabel Elbal, no ha aportat cap indici que permeti afirmar que el president del tribunal té una "enemistat manifesta" contra Borràs o bé algun interès concret el seu judici per prevaricació i falsedat documental, que afecta dues persones més, d'una banda, Isaías Herrero -beneficiari dels contractes- i un treballador de les Lletres Catalanes. Així mateix, el TSJC diu que les manifestacions de Barrientos contra el procés no afecten la seva imparcialitat en aquesta causa.

També retreuen a la defensa no especificar amb claredat per quina causa concreta demana apartar Barrientos. Diu concretament la resolució que, si Borràs creu que és víctima d'una "persecució política", podrà plantejar-ho durant la vista oral de principis de l'any vinent. "Les raons que s'exposen sobre l'infrome pericial elaborat per Borràs no pot ser al·legada ni examinada en aquesta recusació", diu el magistrat instructor Fernando Lacaba. Es refereix a un informe que apunta que els correus electrònics de Borràs en què parlava dels contractes amb Herrero es van obtenir de manera irregular.