1 de 10
Turisme

Barcelona demana a la UE que faciliti posar sancions que «facin mal» a Airbnb

La petició arriba després que el govern municipal encara no hagi cobrat una multa tramitada l'any 2015 per anuncis il·legals al portal d'allotjaments turístics

Un usuari consulta la web d'Airbnb | ACN
per David Cobo, Barcelona | 1 de desembre de 2022 a les 14:41 |
La segona tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, s'ha desplaçat fins al cor de la Unió Europea (UE) per reclamar que la normativa comunitària faciliti posar sancions "que realment els facin mal" a Airbnb, després d'anys de trobar-se traves per castigar els anuncis il·legals. De fet, la mateixa Sanz ha denunciat que encara no s'ha cobrat la primera multa que el govern d'Ada Colau va tramitar contra el portal on es troben constantment ofertes que incompleixen la normativa, incoada l'any 2015. Set anys després, l'Ajuntament de Barcelona ha reclamat a l'Eurocambra processos més simples per sancionar-les i una normativa europea que les "obligui" a complir la llei.

La comitiva municipal a Brusel·les, de fet, lliga amb el moment en què la Comissió Europea acaba de presentar la proposta per regular l'oferta d'allotjaments turístics de curta durada. Aquesta iniciativa és "un bon punt de partida" per Sanz, recull l'Agència Catalana de Notícies. Especialment, perquè facilitaria l'objectiu desitjat pel consistori barceloní, que hi hagi una normativa que contempli la regulació a totes les ciutats europees perquè Airbnb no pugui desmarcar-se dient que "cada ciutat va a la seva". Ara bé, també ha insistit en la necessitat de reconèixer que hi ha algunes capitals especialment "saturades" pel fenomen i que cal disposar "més recursos" per a administracions locals com la barcelonina. 

 


Uns 500 anuncis il·legals al mes

En aquest sentit, ha reivindicat que perseguir els incompliments constants a les plataformes de pisos turístics suposa un sobreesforç municipal. Cada mes hi hauria uns 500 allotjaments il·legals anunciats als portals digitals, que s'han de rastrejar i demanar que s'eliminin. 

Al marge de les dades, ara la representant de Barcelona busca teixit complicitats amb diverses trobades per "millorar" la regulació plantejada. En aquesta línia, Janet Sanz es reuneix amb el director general de Mercat Interior de la Comissió Europea, David Blanchard, i amb l'eurodiputada dels Verds Kim van Sparrentak, que s'encarrega de la regulació. A més, la membre de Barcelona en Comú també participa aquest dijous en la Conferència Anual de POLIS, la xarxa de ciutats i regions europees que treballen per desenvolupar tecnologies i polítiques innovadores i sostenibles per al transport local.


Mentrestant, la notícia arriba poc després que l'Ajuntament de Barcelona anunciés la setmana passada que finalment el pla per regular els grups turístics que circulen pel districte de Ciutat Vella no limitarà el màxim de participants a 15 persones per grup, com es volia inicialment, sinó que els permetrà de fins a 20 persones. Era una de les reclamacions del sector turístic, ampliar aquell topall previst inicialment.
 

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

Participació