Què sabem i què no de les cartes bomba que han arribat a l'Estat?

En les últimes 24 hores, fins a sis sobres amb explosius han estat enviats a edificis governamentals i a una empresa que proporciona armes a Ucraïna

Agents de la policia espanyola a la base de Torrejón de Ardoz
Agents de la policia espanyola a la base de Torrejón de Ardoz | Europa Press
01 de desembre del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 18:08h
Unes misterioses cartes bomba han arribat a diferents punts de l'Estat en les últimes 24 hores. Les dues primeres van ser aquest dimecres: al matí a l'ambaixada ucraïnesa a Madrid i la segona a la tarda a una empresa de fabricació d'armes a Saragossa. Aquest dijous, però, n'hi ha hagut més. La tercera de matinada a la base aèria de Torrejón de Ardoz, la quarta dirigida a Pedro Sánchez -s'ha fet públic ara, però es va interceptar el 24 de novembre-, la cinquena al Ministeri de Defensa i la sisena a l'ambaixada dels Estats Units a Madrid. Però, què en sabem i què no d'aquesta plaga de sobres explosius?

La informació coneguda a hores d'ara és que per aquests fets només hi ha una persona ferida. Es tracta d'un treballador de l'ambaixada d'Ucraïna al qual li va explotar la carta just en el moment d'obrir-la. Va poder desplaçar-se a l'hospital pel seu propi peu i la ferida és lleu. Pel que fa a la rebuda a Saragossa, va poder ser intervinguda i detonada per la policia mentre que aquesta tercera ha estat detectada pels sistemes de seguretat i analitzada per agents de la policia espanyola i la GuàrdiaCivil.

Com és una carta bomba?


També se sap com estan fetes aquestes cartes bomba, que presenten similituds entre elles. El que ha determinat la policia és que dins els sobres hi havia alguna substància o dispositiu preparat per cremar quan la carta fos oberta, similar a la del material pirotècnic. L'exterior de les missives també és molt similar en els diferents casos: un sobre de cartó d'uns 18x10 centímetres de mida i que ha estat enviat per correu ordinari per un preu de 2,70 euros.

A qui va dirigit el sobre?


El primer sobre amb explosius que ha arribat a l'Estat tenia un objectiu clar: l'ambaixador ucraïnès a Espanya. Això ho mostra la mateixa carta, que marca com a destinatari el diplomàtic Sergi Pohoreltsev, el seu càrrec i la direcció de l'ambaixada ucraïnesa, tot escrit sobre una etiqueta blanca i escrit amb tinta blava. El segon sobre anava dirigit a Instalaza, una empresa d'armes saragossana que participa en el subministrament d'armament a Ucraïna en el marc del conflicte bèl·lic amb Rússia. El tercer arriba a un punt estratègic a nivell militar, la base de Torrejón de Ardoz, sense que es conegui per ara a qui en concret anava destinat. L'enviada al president espanyol, però, ha encès totes les alarmes. La cinquena tenia com a destinatària la ministra de Defensa Margarita Robles.

És terrorisme?


Sí, o almenys això és el que pensa el govern espanyol. La Moncloa va qualificar d'atemptat l'explosió de la carta bomba a l'ambaixada ucraïnesa mentre que no s'ha pronunciat sobre les altres dues, ja que no han arribat a explotar. El ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel Albares, va parlar telefònicament amb l'ambaixador ucraïnès a la capital espanyola i amb el ministre d'Exteriors ucraïnès, Dmitro Kuleba, per traslladar-li el suport i la solidaritat de l'executiu estatal. La justícia també s'ha activat. El jutjat central d'instrucció número 4 de l'Audiència Nacional ha assumit la investigació de cas davant els indicis que s'hagi comès un delicte de terrorisme.

Qui és l'autor?


Òbviament, és la gran incògnita en aquests moments i l'única certesa que es té és que han estat enviats des de dins l'Estat. El que sembla evident és que hi ha un vincle entre els tres enviaments i els investigadors, per les localitzacions on s'han enviat, analitzen la relació amb la guerra a Ucraïna. El primer paquet va a l'ambaixada ucraïnesa, el segon a una empresa que envia armes a Ucraïna i el tercer a una base militar d'un estat membre de l'OTAN. Tots els indicis apunten, per tant, a algú proper a Rússia o als seus posicionaments, malgrat que l'ambaixada russa a l'Estat ha condemnat aquests enviaments.