Revolta veïnal a Barcelona contra l'obertura d'un supermercat: «Necessitem el local per ampliar el CAP»

L'arribada sorpresa d'un nou establiment Condis mobilitza veïns dels barris de la Verneda i la Pau, que reclamen la intervenció política per recuperar l'ús públic de l'espai

Francisco Liñán, amb el bastó, passejant davant el local on es vol obrir un supermercat i els veïns volen usos públics
Francisco Liñán, amb el bastó, passejant davant el local on es vol obrir un supermercat i els veïns volen usos públics | D.C.
30 de novembre del 2022
Actualitzat el 01 de desembre a les 11:49h
Cap de les més de cinquanta persones que aquest dimecres a la tarda s'han aplegat davant d'un local buit, entre els barris de la Verneda i la Pau de Barcelona, podien imaginar el cap de setmana passat que en tan sols tres dies estarien orquestrant la resistència veïnal contra un supermercat. Ha estat una reacció espontània, però convençuda. "Veí, veïna, lluitem perquè l'antic local de La Caixa sigui un nou equipament públic", diuen els paperets que s'han estès pel barri les últimes hores. "Té, queda't tu aquests, que jo ja n'he repartit uns quants pel camí", diu una mare que arrossega el cotxet del seu fill, entregant els fulletons a una altra veïna. Com ella hi ha desenes d'habitants del marge del Besòs que han iniciat una revolta informal

Són part de la resposta ciutadana davant una sorpresa amarga: l'obertura inesperada d'un establiment Condis als baixos de l'edifici conegut com el Piramidón, una torre de 17 plantes farcida d'una barreja d'habitatge públic i privat. "Això era públic, i necessitem que torni a ser-ho. Necessitem el local per a l'ampliació del CAP", resumeix Francisco Liñán, el veterà portaveu de l'Associació de Veïns de La Pau. Ho diu en relació a les obres del centre sanitari, que ja estan previstes, però que els veïns consideren insuficients. També professionals del CAP argumenten a aquest diari que aquest local ja s'havia plantejat en el passat que se sumés a l'ampliació de l'ambulatori, que seria d'utilitat i que es veu com un pas enrere que finalment s'hi ubiqui un supermercat.

Els darrers dies, la porta d'aquest local, ubicat entre els carrers Concili de Trento i Pere Vergés, s'ha convertit en l'epicentre de l'empenta veïnal. S'hi han plantat assemblees diàries. També una taula amb pica-pica permanent, per alimentar les llargues guàrdies de matí a nit. L'acció veïnal fins i tot ha implicat impedir l'accés al local dels operaris que aquest dimecres al matí han intentat accedir a l'immoble per fer la preparació del negoci. "Ha vingut la policia i ens ha dit que ens trobaríem multes si els impedíem la feina. Peròalmenys els hem frenat. És una cosa de dignitat", relata Liñán, sobre els fets d'aquest dimecres al matí.

 

Un local amb passat públic, ara propietat del banc


Aquest local fa dos anys que és buit, aproximadament, després que tanqués l'oficina bancària que s'hi havia instaurat des de feia anys. Però tot l'edifici, en el moment que es va alçar per donar sostre al moviment obrer, era de titularitat pública. Amb el temps, els usos bancaris van endur-se els debats sobre la titularitat. Des que va quedar abandonat, però, es va veure com una oportunitat única perquè es recuperés alguna mena d'ús comunitari. 

Ara, aquesta població envellida -és el cinquè barri amb una mitjana d'edat més elevada, dels 73 barris barcelonins- ho té clar. "Podríem fer un casal per la gent gran, també, que aquí no tenim res. I també fer ampliació del CAP, que això és gran", diu l'Ana, una veïna que fa 56 anys que va arribar al barri. 

La representació dels joves sobre el terreny també ho té clar. "Fa poc van obrir aquí al costat un Aldi, un Mercadona... No tenim res particularment contra ells, però no necessitem un Condis. Especialment, quan aquests negocis els acompanyen unes condicions de treball precàries", adverteix Marc Sánchez, de l'Associació de Joves de la Verneda

Una pancarta, situada justament a sota de la lona que anuncia l'arribada del supermercat, incideix en les paraules veïnals. "Reforç de l'atenció primària" i "pediatria per al CAP", reivindiquen els escrits. "Ara els pares i mares del barri han d'anar fins al Clot perquè ja no tenim pediatres. Ara, si s'ampliés més el CAP...", deixa caure l'Ana. Ho diu en referència a una remodelació del centre sanitari que està previst que comenci al gener, però que seguirà sense solucionar la manca de pediatres i que els veïns creuen que es quedarà petita aviat.

 

Els impulsors del supermercat, també sorpresos


L'organització espontània dels veïns, però, té un recorregut complicat per davant. Segons ha explicat a Nació el mateix empresari que pretén obrir la botiga, es tracta d'una franquícia amb un contracte de lloguer que preveu una durada de 15 anys. La propietat és CaixaBank i ho gestiona Servihabitat. "Ja hi hem posat 30.000 euros", deia un altre dels implicats en el projecte. "Jo ara no puc fer res. No sabia res d'aquesta preocupació veïnal. I ara els entenc, i em sembla normal voler tenir espai perquè els nens puguin anar al metge, però jo no sabia res. I La Caixa no ens havia avisat de res d'això", es defensa l'empresari, que acumula diverses franquícies del mateix supermercat.

La postura del franquiciat lliga amb les explicacions apuntades per fonts de l'empresa Condis, que també remarquen que desconeixien l'oposició veïnal. Malgrat que normalment es fan estudis de mercat que contemplen la possibilitat que hi hagi alguna mena de contratemps, des de l'empresa subratllen que han tingut coneixement de la situació aquest mateix dimecres.

 

El pes dels advertiments policials 


De moment, aquesta tarda els veïns ja s'han trobat una nova visita policial. Ja no de la Guàrdia Urbana, com ha estat al matí, sinó dels Mossos d'Esquadra. Així, un sergent de la policia catalana s'ha presentat davant els veïns i ha iniciat un discurs espinós, barrejant advertiments legals i amenaces basades en imprecisions. Dirigint-se a Francisco Liñán, ha dit: "Per començar, vostè ha de demanar permisos per concentrar-se més de 20 persones al carrer". Una afirmació inexacta, ja que no cal cap permís de l'administració. Simplement, s'ha de comunicar la trobada a l'espai públic, sense esperar cap validació. Tot seguit, el sergent ha continuat amb els avisos. "I si posa una taula i es posen davant la porta, a això se li diu coaccions". 
 

La policia adverteix els veïns dels riscos legals de mantenir el bloqueig al local. Foto: D.C.


Les advertències han tingut un efecte clar. "Sembla que haurem de canviar d'estratègia", acabava reconeixent Liñán. També s'ha permès que els impulsors de la franquícia entressin al local i fessin les valoracions necessàries. Així, de moment, els concentrats han debatut i han optat per rebaixar el boicot a la tasca dels operaris. Ara, busquen noves pràctiques de pressió a la part política

 

La pilota, a la teulada d'Ajuntament i Generalitat


L'objectiu ideal és que l'Ajuntament de Barcelona o la Generalitat hi posin remei, d'alguna manera. Portaveus oficials del govern municipal no han aportat cap posicionament. Tanmateix, fonts coneixedores de la situació assenyalen a la responsabilitat històrica del govern català de Convergència i Unió, per permetre el traspàs del local públic que ha acabat en mans d'una entitat privada com CaixaBank. També detallen que el govern d'Ada Colau va fer un intent d'interessar-se per l'espai. L'entitat, però, hauria reclamat a l'Ajuntament un milió d'euros, si volia adquirir l'espai. En considerar que aquest preu es troba per sobre del cost de mercat i existia el risc de caure en prevaricació, es va descartar adquirir-lo. Igualment, veuen difícil poder solucionar l'actual situació, ja molt avançada amb un pacte entre privats. 

A l'altra banda de la plaça Sant Jaume, la Generalitat, a través del Departament de Salut, podria dir la seva també. Especialment, si es considera que seria beneficiós afegir nous serveis al centre d'atenció primària (CAP) de la Pau. Consultada per aquest diari, però, la conselleria no s'hi ha posicionat, de moment.

Els veïns, mentrestant, esmolen els arguments per seguir protestant els pròxims dies. "Sabem que és una qüestió de moure's ara. I si han de compensar l'empresa, que ho facin. Són danys col·laterals", conclou el portaveu de l'associació veïnal de la Pau.