Els veïns del Raval redirigeixen la batalla contra l'ampliació del Macba a l'esfera política

La plataforma ciutadana reclama a PSC, ERC, Junts, CUP i comuns que es posicionin, després de denunciar que fins ara l'Ajuntament de Barcelona els ha "infantilitzat i obviat"

Imatge d'arxiu del Macba, al barri del Raval de Barcelona
Imatge d'arxiu del Macba, al barri del Raval de Barcelona | Europa Press
30 de novembre del 2022
Actualitzat a les 16:50h
"El Macba aconsegueix una cosa que no aconsegueix gairebé ningú, que és posar-nos a tots els veïns del Raval d'acord", resumia aquest matí al Parlament de Catalunya el membre d'Acció Riera Baixa, Santi González. Parlava com a part de la plataforma No a l'ampliació del Macba, que preveu un nou edifici a la plaça dels Àngels i que té els tràmits urbanístics avançats. Una mena de segon capítol de la batalla veïnal, que ja va aconseguir frenar el projecte inicial del museu a la Capella de la Misericòrdia. En aquella ocasió, les protestes van mutar en una tempesta política amb friccions internes a diversos grups. Ara, després d'haver-se sentits "infantilitzats i obviats" per l'Ajuntament de Barcelona, es vol redirigir, de nou, el debat cap a l'esfera política. Els representants de diverses entitats veïnals han comparegut al Parlament de Catalunya per demanar el posicionament explícit del PSC, ERC, Junts, la CUP i comuns

La clau de tot plegat, pels veïns, passa per escoltar directament els partits marcar una postura sobre què ha de passar amb els 908 metres quadrats d'espai públic del Raval destinats al museu. Especialment, tenint en compte que és un barri amb poca superfície d'espai compartit. També reclamen una actuació immediata del Govern. "Venim a demanar a la Generalitat que aturi immediatament el procés d'ampliació", ha expressat Cèsar Algora com a membre de la plataforma veïnal. Igualment, ha reclamat als partits mencionats que marquin perfil. "Demanem que us posicioneu: o esteu amb les veïns o esteu amb el Macba". 

Els veïns, que ja han interposat un contenciós-admnistratiu admès a tràmit, ara es plantegen proposar-ne un de nou. "Hi ha irregularitats flagrants", ha assegurat Algora, sobre el projecte.

 

L'Ajuntament tanca files


Mentrestant, el projecte segueix endavant. Les obres podrien començar a principis de 2023 i l'Ajuntament de Barcelona referma que els planejament urbanístic ha sortit aprovat a totes les votacions del consistori. De fet, el regidor del districte de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, va expressar en un consell de barri extraordinari, fa un mes, que l'ampliació també havia estat aprovada ja "pel màxim òrgan, que és la Generalitat" i que "ha passat tots els filtres", inclosos els que han comptat amb el vot favorable dels comuns. 

Tot i aquesta lectura, Rabassa també va reconèixer matisos. Va atribuir aquest projecte a la resolució "d'un problema molt greu" i és que, fa quatre anys, "no es trobava una ubicació per al CAP del Raval Nord". Així, l'ambulatori es va acabar projectant a la Capella de la Misericòrdia, que el Macba va tenir cedida i sense ús durant anys, i el museu es va quedar sense pla clar. Davant d'això, el representant municipal va apuntar que es va trobar aquesta nova ampliació que implica la plaça dels Àngels com "la millor entre les pitjors" solucions. "Si hagués governat Barcelona en Comú sola potser haguéssim pogut fer una altra cosa, però necessitàvem 21 regidors sí o sí", va afegir.

Els veïns, igualment, consideren que l'ajuntament s'escuda en els tràmits ja iniciats per no fer més canvis. També recorden que aquest museu -participat per l'Ajuntament, la Generalitat i el Ministeri de Cultura- es fa càrrec del manteniment d'obres de col·leccions privades. De nou, denuncien, traspassant recursos públics a beneficis privats. 

Des de la plataforma ciutadana que aplega col·lectius tan allunyats com els afectats pel soroll i els skaters del Raval es proposa que el museu es plantegi fer un canvi d'espais. Si vol ampliar la superfícies expositora, podria fer ús d'equipaments ubicats a tocar del Macba que ara es dediquen a esdeveniments i emmagatzematge, lamenten. Així, aquests espais per guardar els quadres no exposats o fer-hi altres activitats es podrien desplaçar a una altra zona de Barcelona o rodalies, amb menys pressió urbanística com la que té el Raval, plantegen.

Aquestes idees s'haurien plantejat en reunions que els veïns han mantingut amb la direcció i gerència del museu. Tanmateix, aquests càrrecs s'haurien mostrat amb les mans lligades perquè "la influència la té el patronat", expliquen des de la plataforma.

Els posicionaments pendents


En l'anterior lluita per l'ampliació del Macba, la Generalitat va viure un estira-i-arronsa entre el Departament de Salut i el de Cultura, forçat per les desavinences entre les prioritats dels dos espais. També Esquerra Republicana va trigar a posicionar-se clarament a favor del CAP Raval Nord a la capella. De moment, aquest diari és a l'espera del posicionament actual de la conselleria dirigida per Natàlia Garriga, ara en mans d'ERC. També queda pendent la resposta de la Fundació Macba. 
Arxivat a