Batussa al Congrés després que Montero acusi el PP de «promoure la cultura de la violació»

Batet recrimina a la ministra d'Igualtat que la seva expressió "no ha estat adequada" i li demana "contribuir a la convivència" dins i fora de la cambra

Irene Montero, durant una intervenció al Congrés dels Diputats
Irene Montero, durant una intervenció al Congrés dels Diputats | Europa Press
30 de novembre del 2022
Actualitzat a les 12:43h

Moment de màxima tensió al Congrés dels Diputats per la llei del "només sí és sí". En la sessió plenària de la cambra baixa espanyola, Irene Montero ha acusat el PP de "promoure la cultura de la violació" en contraposició a les polítiques que està promovent el Ministeri d'Igualtat. Això ha obert un moment de crits a la tribuna popular, que la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha hagut d'aturar demanant silenci pràcticament a crits.

Batet ha recordat als diputats del PP que "no s'interromp una pregunta" i ha deixat que la ministra d'Igualtat acabés de respondre. En acabar, però, la dirigent socialista ha recriminat a Montero que la seva expressió "no ha estat adequada" i ha demanat "respecte i contenció" en el llenguatge: "Hem de voler que hi hagi convivència dins la cambra per contribuir a fer que hi hagi convivència fora", ha demanat "en termes generals" a tots els diputats.

Posteriorment, la portaveu popular Cuca Gamarra ha respost a Montero considerant "altament ofensiu" que els hagi acusat de "promoure la cultura de la violació" i ha reiterat que el seu partit "ha lluitat i seguirà lluitant" en favor de la igualtat i contra la violència de gènere. "Per respecte a les víctimes, sigui més responsable", ha demanat Gamarra. Montero ha tancat el xoc criticant que el PP posi el focus en la víctima i no en l'agressor.

Pel que fa a la resta de la sessió de control d'aquest dimecres al Congrés, s'ha convertit en un nou monogràfic de l'enfrontament que protagonitza Pedro Sánchez amb la dreta i l'extrema dreta. Davant del PP i de Vox, que li han retret haver tret pit per l'exhumació de Franco i les aliances parlamentàries amb "filoterroristes" -en paraules de Santiago Abascal-, Sánchez ha fet servir la ironia.

A Gamarra li ha retret la manca de compromís per renovar el poder judicial i la proximitat a les grans fortunes. Al líder de l'extrema dreta li ha recordat que no van presentar cap esmena als pressupostos aprovats la setmana passada. "Aquesta és l'Espanya que matina?", s'ha preguntat el líder del PSOE en la rèplica a Abascal.