Collboni erigeix el PSC com a partit «central» i obre la porta a pactes amb ERC i Junts

L'alcaldable socialista proposa recuperar 30 nous interiors d’illa de l'Eixample per guanyar 63.000 metres quadrats de verd

Jaume Collboni en una imatge d'arxiu.
Jaume Collboni en una imatge d'arxiu. | ACN
30 de novembre del 2022
Actualitzat a les 11:27h
Les enquestes porten bones notícies per al PSC. El partit passa una etapa dolça i espera recollir els fruits a les properes eleccions municipals previstes pel mes de maig. Tant és així que el candidat per Barcelona, Jaume Collboni, ja es veu a ell mateix com a alcalde i per això comença a dibuixar amb qui voldria pactar per aconseguir-ho. "La ciutat s'ha de construir i reconstruir amb consensos, diàleg, i acords. El PSC és el partit central amb capacitat de pactes àmplia", ha dit aquest dimecres durant una conferència a Nueva Economia Fòrum, arropat per membres del seu partit però també per convidats d'ERC i Junts.

Les preguntes dels assistents han volgut incidir en aquesta qüestió. Qui és més fiable? Amb qui confia per aprovar els pressupostos? "Vull confiar amb ERC i Junts", ha contestat Collboni, que també ha insistit -quan ha estat preguntat sobre amb qui pactarà si té prou força després de les eleccions- que els republicans i Junts són els partits que vol en l'equació. Després d'afirmar-ho, però, també ha volgut marcar perfil: "Si soc escollit alcalde, seré progressista i tindré un govern progressista, perquè pertanyo a un partit socialdemòcrata", ha declarat.

Encara falta mig any per a les eleccions, però el PSC ja està marcant tota la distància possible amb l'alcaldessa Ada Colau. Una distància, però, que no pot ser abismal. Per això els dos socis ara fan equilibris per mantenir viva la coalició en els mesos que falten. Així, Collboni ha posat en valor l'entesa entre els comuns i els socialistes, un govern "de coalició i no de col·lisió", però ha apostat per un futur marcat per "una nova etapa" impulsada per "una majoria suficient". "La decisió serà avançar o retrocedir. L'estabilitat o més embolic. Sentit comú o més improvisacions. La Barcelona del sí o del no", ha declarat, contraposant el seu projecte amb el de Barcelona en Comú.

Adeu a les superilles


També ha assegurat que si arriba a l'alcaldia, enterrarà el projecte de les superilles impulsat per Colau. "Estic a favor de pacificar i reduir la contaminació a la ciutat. Però les grans transformacions s'han de fer pas a pas", ha declarat l'alcaldable del PSC i actual primer tinent d'alcalde, que ha carregat contra la superilla projectada a l'Eixample: "No crec que la pacificació sistematitzada a tot l'Eixample sigui viable a la ciutat".

L'aposta de Collboni en clau urbanística és una altra. Passa per recuperar l'interior d'illes de l'Eixample: "És la forma més coherent, orgànica i natural per recuperar el verd urbà". Aquesta aposta és la que el líder del PSC a la ciutat veu més "coherent amb el llegat" d'Ildefons Cerdà, que volia que els interiors d'illa "fossin jardins". "L'especulació del franquisme va aconseguir convertir-ho en altres coses", ha lamentat, per insistir així que recuperar-ho serà la seva prioritat. Collboni calcula recuperar amb aquesta iniciativa uns 30 interiors fins a 2030 per guanyar 63.000 metres quadrats de verd.

També ha marcat perfil amb la seguretat. Ha remarcat que amb l'arribada del PSC al Govern han canviat moltes coses, com que el balanç final del mandat sigui la incoporació de 1.000 agents de la Guàrdia Urbana més. També ha aplaudit que amb la seva gestió el "top manta cronificat" de l'inici del mandat o les bicitaxis estiguin "practicament desapareguts". En aquest sentit, ha destacat que quan depèn de Barcelona, ho poden gestionar, però no quan depenen de la Generalitat: "L'actuació d'Interior ha estat d'una alta incompetència", ha afegit.