El Govern incorpora oficialment el PSC com a soci per aprovar els pressupostos

La portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, assegura que el suport dels socialistes no és "incompatible" amb obtenir els vots de Junts i dels comuns, que continuen com a aliats "prioritaris"

Reunió del Govern del 29 de novembre del 2022.
Reunió del Govern del 29 de novembre del 2022. | Govern
29 de novembre del 2022
Actualitzat a la 13:52h
El Govern s'ha reunit aquest dimarts amb dos consellers -Manel Balcells, positiu de coronavirus, i Tània Verge- presents de manera telemàtica. Tot i que els acords adoptats tenen a veure amb múltiples àmbits -codi civil, erradicació de l'amiant, retribució de càrrecs públics, nomenaments com el de Lluís Salvadó al capdavant del Port de Barcelona-, sobre la taula s'hi ha situat la urgència dels pressupostos de la Generalitat. Uns comptes per als quals la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, ja ha situat el PSC com a possible aliat. "Els socis prioritaris ja saben quins són: Junts, la CUP i els comuns, en molts punts. Però es negocia amb qui ja saben. No és incompatible tirar endavant els comptes amb el suport de tots ells. No creiem que siguin excloents, no creiem que hi hagi incompatibilitats", ha apuntat Plaja, que ha demanat aparcar els "vetos creuats" entre formacions. Junts, per exemple, va avisar ahir que no farà de "comparsa" si s'incorpora els socialistes a l'equació. Els números del Govern s'aprovaran "en els propers dies", de manera que pot ser la setmana vinent.

Què demana el PSC per parlar dels pressupostos? "Que hi hagi una negociació honesta. Demanem la informació: ara no tenim ni la previsió d'ingressos", assenyalava aquest cap de setmana Alícia Romero, portaveu parlamentària del PSC, en una entrevista a NacióDigital. Els socialistes acumulen queixes per com s'estan gestionant les converses: "Pel que fa a la despesa, no ens quadren els números, en referència al que ens deia l'exconseller Jaume Giró. No hi ha detall de partides. Sembla que a cada reunió ens enganyin. Ens han ensenyat diapositives sense detall. Aquesta desconfiança de no donar-nos la informació ni la documentació abans de la negociació... Si som aquí, no sé si hi ha voluntat del Govern per negociar", reflexionava Romero, que insistia que no hi hauria contrapartides polítiques a l'hora de validar els comptes.

El PSC, però, es resisteix a qualificar de negociació el procés de converses que està mantenint amb el Govern. Èlia Tortolero, portaveu de la formació, va exigir a Aragonès que "clarifiqui" si estan disposats a pactar amb ells els pressupostos. En aquest cas, la versió difereix en funció de l'interlocutor: al PSC estan convençuts que ERC està dubtant entre si pactar amb ell o bé anar cap a una pròrroga pressupostària, calibrant d'aquesta manera quina via té més cost; mentre que els republicans assenyalen que als socialistes els estan "tremolant les cames" quan han vist que el president agafava la mà estesa que Salvador Illa, primer secretari del PSC, porta mesos exhibint. No tenir comptes en vigor l'1 de gener, segons els socialistes, és una "irresponsabilitat total".

Al llarg d'aquest dilluns es va propagar una certesa: els possibles socis -PSC,Junts i comuns- van reclamar al Govern -i molt especialment a Aragonès- que accelerin. Que presentin els números concrets, que s'arromanguin i que es passi de les converses a les negociacions. Amb qui hi ha més afinitat és amb el comuns, amb qui al llarg de la jornada d'ahir s'hi van abordar aspectes relacionats amb la mobilitat i les infraestructures. La setmana passada es va parlar d'habitatge i d'energia. Però, per més que al llarg dels propers dies s'arribi a una entesa amb el grup que comanda Jéssica Albiach -i que té en Joan Carles Gallego el principal negociador-, al Govern encara li faltarien 27 escons per arribar a la majoria absoluta a la cambra catalana.

Una xifra que només pot sortir de Junts o del PSC. Els primers, des que van sortir del Govern, marquen més perfil ideològic que mai i són reticents a facilitar l'estabilitat a l'executiu un cop van decidir -voluntàriament- quedar-se'n fora. El portaveu de la formació, Josep Rius, ja va  alertar que no faran de "comparsa" en cas que Aragonès s'acosti al PSC. L'executiva ampliada del partit es va reunir ahir per abordar les propostes que s'inclouran en el decàleg que es presentarà al llarg dels propers dies. La setmana passada, l'exconsellerGiró ja va indicar que la situació d'emergència del català i la defensa de l'escola concertada apareixeran en el document de Junts, on recelen del fet que ERC ja hagi aprovat els pressupostos de Pedro Sánchez a Madrid perquè això podria suposar una contrapartida al Parlament. Especialment si s'acaba culminant la reforma del codi penal també amb el delicte de malversació. "Que deixin d'embolicar la troca", va  ressaltar Rius, que va demanar "arromangar-se" al president.
 

Salvador Illa observa Pere Aragonès durant un ple del Parlament. Foto: ACN


"La voluntat és aprovar els pressupostos el més aviat possible, quan les negociacions hagin donat fruits. Hem accelerat notablement la negociació, malgrat el que es pugui dir en públic. S'han fet una dotzena de reunions amb comuns, Junts i PSC, també amb agents socials i sindicats. S'ha accelerat i s'accelerarà. Aquesta mateixa setmana hi ha almenys una reunió o dues al dia", ha insistit Plaja. La idea del Govern és que, quan els comptes arribin al Parlament, ja existeixi un acord amb els grups. Això vol dir, en essència, que ERC -ho va dir ahir Marta Vilalta, portaveu dels republicans- aspira a tancar aquesta setmana amb un "principi d'acord" amb els grups.