1 de 10
tecnologia

El mode avió deixarà de ser obligatori en els vols de la Unió Europea

Els passatgers podran fer trucades, enviar missatges de text o utilitzar dades de la mateixa manera que ho fan quan estan a terra

El mode avió serà història als vols de la Unió Europea | Getty
per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 28 de novembre de 2022 a les 14:14 |
"Apaguin els seus telèfons o activin el mode avió". Aquesta frase és la que es repeteix en els milers i milers d'avions que cada dia sobrevolen els països de la Unió Europea. Doncs bé, ara aquest missatge pot deixar de ser escoltat després que la Comissió Europea vulgui permetre l'ús del 5G en els vols, fet que permetrà fer servir els mòbils sense haver d'activar aquest mode.

Quines implicacions tindrà això: doncs que els passatges podran fer trucades telefòniques, enviar missatges de text i utilitzar les dades per navegar de la mateixa manera que ho fan quan estan en terra. Ara bé, per poder fer ús del 5G, els avions hauran de tenir instal·lat un sistema de xarxa especial que es diu pico-cell i que connecta la xarxa de satèl·lit de l'avió amb la terrestre. 


"El cel ja no és un límit pel que fa a les possibilitats que ofereix la connectivitat superràpida i d'alta capacitat", ha explicat en un comunicat Thierry Breton, comissari per al Mercat Interior. Cal recordar que el mode avió va ser creat com a mesura de seguretat per evitar interferències amb altres sistemes elèctrics o de telecomunicacions dels avions. Fins ara, connectar dispositius a internet només es permet en determinats vols que compten amb xarxa wifi interna i que generalment és un servei de pagament.
 

Ara, però, amb aquesta nova actualització de comunicacions que ha posat en marxa la Comissió Europea, el 5G estarà en servei per als usuaris garantint que no implica interferències amb altres aparells dels avions. Matisen, però, que no cal patir perquè això pugui fer créixer la inseguretat, ja que si el comandant de l'avió ordena apagar els telèfons caldrà fer-ho.

També cal tenir en compte que, com passa ara amb el wifi, tampoc serà gratuït. Les companyies telefòniques i aèries ja estudien el pagament per utilitzar aquestes xarxes. Això es deu al fet que, per una banda, cal tenir en compte que faran una inversió per instal·lar els sistemes pico-cell, i a més es volarà per diferents països, amb costos afegits de roaming.

Altres notícies que et poden interessar
 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació