ERC accelera la negociació pels pressupostos però encara no hi posa data

Vilalta apel·la a la "responsabilitat" del PSC, Junts i comuns per poder iniciar la tramitació dels comptes i espera acabar la setmana amb un "principi d'acord"

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa aquest dilluns.
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa aquest dilluns. | Marc Puig (ERC).
28 de novembre del 2022
Actualitzat a la 13:44h
Ni "calendari" ni "dates". Així és com ERC continua treballant la negociació i aprovació dels pressupostos per l'any 2023, que s'estan abordant amb el PSC, Junts i els comuns. Són aquests partits els que demanen al Govern de Pere Aragonès que premi l'accelerador, però els republicans encara no han anunciat quan pensen aprovar el projecte en consell executiu. De moment, la intenció és "intensificar" les negociacions aquesta setmana per poder disposar "el més aviat possible" dels pressupostos, ha declarat aquest dilluns la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa des de la seu del partit. La voluntat seria acabar la setmana amb un "principi d'acord". 

La portaveu dels republicans ha fet una crida a la "responsabilitat de tothom", en relació al PSC, Junts i comuns, per fer possible aquesta negociació. "Ens refermem en la necessitat de poder disposar els pressupostos per l'any vinent", ha insistit preguntada per un calendari. I una vegada més, tot i que els republicans estiguin negociant també amb els de Salvador Illa, ha assegurat que la voluntat és aprovar-los "amb els màxims suports possibles" però "especialment" amb el suport de Junts i els comuns. "La voluntat és poder accelerar les negociacions perquè quan es pugui arribar a principis d'acord, es pugui avançar en la tramitació", ha insistit.

Aquest dilluns a la tarda es tornen a reunir comuns i Govern. El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha assegurat que és una "nova oportunitat" perquè l'executiu demostri que té "voluntat real de fer uns pressupostos de progrés". Des del PSC, al portaveu Èlia Tortolero ha criticat l'actitud de l'executiu i ha demanat al president de la Generalitat que clarifiqui si vol o no aprovar els pressupostos amb els socialistes. Preguntada sobre si el suport als pressupostos està vinculat a la reforma del codi penal, Tortolero ha remarcat que es tractaria, exclusivament, d'una "negociació clàssica".

Sense novetats en la malversació


Tampoc ERC ha volgut vincular la negociació dels comptes catalans al codi penal. Sí que Vilalta ha aprofitat la seva intervenció per reivindicar la "feina feta" al front de Madrid, en referència al traspàs acordat entre els republicans i el PSOE de 900 milions al Govern per executar infraestructures pendents. Sobre la reforma del codi penal, ha assegurat que encara no hi ha "novetats" pel que fa a la modificació del delicte de malversació. "Intentem, en les tramitacions obertes, ser prudents. De moment no tenim novetats en aquest sentit", ha sostingut.