1 de 10
impostos

Què és el MEI i com funciona: el nou impost a les nòmines i quotes d'autònoms

El Mecanisme d'Equitat Intergeneracional (MEI) està dedicat a omplir la guardiola de les pensions

El Mecanisme d’Equitat Intergeneracional afectarà 20 milions de treballadors i autònoms de l'Estat | Pixabay
per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 2 de febrer de 2023 a les 06:01 |
Avís important per a autònoms i treballadors d'empreses. Des d'aquest gener de 2023 ja s'aplica el nou impost dedicat a omplir la guardiola de les pensions. El seu nom és el Mecanisme d'Equitat Intergeneracional (MEI) i a partir del dia 1 de l'any ja l'han de pagar més de 20 milions de ciutadans de l'Estat. Repassem quines són les condicions i terminis d'aquest nou impost.
 

Qui ha de pagar aquest nou impost i quant ens costarà


Aquest nou impost l'haurà de pagar tota persona que estigui donada d'alta a la Seguretat Social. El pla implica augment els ingressos que es reben per la recaptació de les cotitzacions socials sense la necessitat d'haver de retallar les pensions.

Què és el Mecanisme d’Equitat Intergeneracional (MEI) i com funciona


Com funcionarà? En concret, es descomptarà un 0,6% del salari dels treballadors. Però es repartirà de manera dividida: els empresaris pagaran el 0,5% i els treballadors el 0,1% restant. En el cas dels autònoms serà diferent, i el pagament mitjà serà d'uns cinc euros al mes. La mesura estarà vigent del 2023 i fins al 2032 i el seu objectiu es compta amb 50.000 milions d'euros per omplir la guardiola de les pensions.


Ara bé, la proposta no és definitiva i podria estendre's en el temps per augmentar la recaptació fins als 70.000 milions d'euros. Com s'aplicarà en els sous? Posem per exemple un salari brut de 1.500 euros. Aquest 0,6% implicarà una reducció del sou de nou euros al mes, però 8,10 els pagaria l'empresa i 90 cèntims el treballador.

Altres notícies que et poden interessar

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació