Espantar per treure el singlot serveix?

Aquest fenomen es dona quan es contrauen els músculs principals de la respiració

El menjar i el beure són claus a l'hora de determinar les causes del singlot.
El menjar i el beure són claus a l'hora de determinar les causes del singlot. | Mariona Batallés
NacióDigital
27 de novembre del 2022
Actualitzat a les 17:59h
El singlot pot portar de cap a més d'una persona si no se sap com desempallegar-se'n. Segons la doctora Lucía Diéguez Montes, metge especialista en l'aparell digestiu a l'Hospital Universitari del Sud-est de Madrid, aquest fenomen es dona quan es contrauen els músculs principals de la respiració, és a dir, el diafragma i els músculs localitzats entre les costelles.

"En aquest moment es produeix una ràpida entrada d'aire als pulmons (que produeix el característic so del singlot) i, a continuació, el tancament de la glotis (la vàlvula que separa la laringe i tràquea), cosa que genera un tall de la respiració. Tot aquest procés es produeix en menys d'un segon", relata aquesta especialista.

Per què es produeix? Aquesta doctora explica que el singlot es desenvolupa per l'activació d'un reflex nerviós que produeix la contracció d'aquests músculs. Aquest reflex pot activar-se en diferents situacions: per alteracions del tub digestiu, pel consum d'alguns elements irritants, per malalties pulmonars cardiovasculars, o per alteracions en el sistema nerviós a diferents nivells. En tot cas, moltes vegades no és possible determinar amb certesa quina és la causa del singlot”.

Sobre si hi ha persones amb més tendència a desenvolupar singlot, l'experta mèdica destaca que sí que hi ha determinades condicions que així ho afavoreixen, com algunes que afecten l'esòfag o l'estómac. Per exemple, afirma que la presència d'una hèrnia de hiat o de reflux gastroesofàgic en pot afavorir l'aparició.

Així mateix, indica la doctora Diéguez Montes, que poden facilitar el desenvolupament de singlot el consum de menjars copiosos o de begudes amb gas, que produeixen la distensió de l'estómac, així com el consum de productes irritants (com ara picants, tabac o alcohol). "També augmenta les probabilitats de patir singlot el consum d'alguns medicaments o les situacions de nerviosisme, especialment si es produeix hiperventilació", afegeix.

En altres ocasions, els episodis de singlot es deuen a alteracions en els nervis que participen en el reflex nerviós (nervi gandul i nervi frènic entre ells), o en el sistema nerviós central (medul·la i cervell). "Per exemple, el 20% dels pacients amb malaltia del Parkinson presenten episodis repetits de singlot".

Se'n van sols
Contràriament al que pensem, aquesta especialista sosté que, habitualment els episodis de singlot cedeixen sols, i sense necessitat de fer cap maniobra, ni tampoc d'emprendre cap tractament mèdic.

"Alguns remeis casolans poden funcionar quan l'episodi de singlot és agut. Un ensurt pot estimular el nervi gandul, que participa en el reflex nerviós causant del singlot, i és aquí quan es resol l'episodi. També poden ser efectius alguns exercicis respiratoris com ara aguantar la respiració o realitzar la maniobra de Valsalva (intentar exhalar aire mentre ens tapem nas i boca)", adverteix aquesta doctora.

Ara bé, manté que s'ha de consultar amb un especialista quan el singlot duri dies o fins i tot mesos, sobretot si genera molèsties importants, per exemple dificultant el somni, el menjar i la relació amb els altres. "En aquests casos, o si el singlot comença a ser molt recurrent o han aparegut altres símptomes, s'ha de consultar amb un especialista per descartar l'existència d'alteracions i plantejar un tractament mèdic si fos necessari", afegeix.

Com a curiositat, la doctora Lucía Diéguez Montes recorda que a l'úter matern els fetus presenten sovint singlot, cosa que es detecta sovint a les ecografies prenatals, i diu que, possiblement, sigui com a entrenament dels músculs que participen en la respiració.