Aragonès anuncia un fons especial milionari i una llei per «erradicar l'amiant a Catalunya»

La Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona pressiona les administracions a posar recursos i "conscienciar la ciutadania" sobre els perills del material, culpable de la meitat de les morts per càncer d'origen laboral, segons l'OMS

Pere Aragonès durant la convenció contra l'amiant d'aquest dissabte.
Pere Aragonès durant la convenció contra l'amiant d'aquest dissabte. | ACN
NacióDigital
26 de novembre del 2022
Actualitzat a les 16:24h
El president del Govern, Pere Aragonès, ha anunciat que els pressupostos per al 2023 inclouran un fons especial de 10 milions d'euros per retirar l'amiant a Catalunya. A més a més, en la convenció contra l'amiant de la Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) i Jubilats de Macosa-Alstom Afectats per l'Amiant, ha avançat que el pròxim dimarts el Consell Executiu aprovarà la creació d'una oficina per a la seva erradicació i ha promès que "en els primers mesos del 2023" impulsaran l'execució d'un Pla Nacional i una llei específica per a la problemàtica. Són dues de les grans reivindicacions de la FAVB i els col·lectius afectats.

"Aquest 2023 hem de fer un salt endavant", ha defensat aquest dissabte el cap de l'executiu, que ha reconegut que "durant massa temps" les víctimes de l'amiant no s'han sentit "acompanyades per les administracions" i, per això, ha expressat el seu "compromís" perquè a partir d'ara hi pugui haver "un punt d'inflexió en la seva retirada". L'amiant és un producte mineral àmpliament utilitzat en la indústria, en la construcció i en productes de consum per les seves propietats aïllants, però també pel seu baix cost. Està classificat com a cancerigen per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) perquè pot causar càncers de pulmó, laringe i ovari, entre altres afectacions. De fet, l'OMS calcula que la meitat de les morts per càncer d'origen laboral són causades per l'amiant.

Les queixes de les víctimes

La FAVB i els Jubilats de Macosa-Alstom Afectats per l'Amiant han publicat aquest mateix dissabte un manifest on han pressionat "totes les administracions" a dedicar més recursos i "conscienciar la ciutadania" sobre els perills del material. "És una pandèmia silenciosa i, com a tal, mereix d'actuacions immediates i decidides per part dels legisladors i dels polítics". Miguel Moreno, de Jubilats de Macosa-Alstom Afectats per l'Amiant, ha recordat que l'anterior Govern va prometre una llei contra l'amiant "en màxim dos anys", però que la pandèmia i les eleccions ho van "frenar". Per això, s'ha preguntat que "tot i que ara hi ha unes promeses, qui ens diu que no hi haurà eleccions d'aquí a sis mesos i tot quedarà parat?". Amb aquestes paraules, Moreno ha exigit un "pacte d'estat a Catalunya" entre tots els partits pel pla de retirada de l'amiant: "Volem un país lliure. Lliure d'amiant, en aquest cas". Jubilats de Macosa-Alstom Afectats per l'Amiant ha exigit la implicació de "les màximes representacions de totes les administracions" i s'ha queixat que "avui havia d'estar aquí també Ada Colau".

"Centenars de milions" per retirar l'amiant

El regidor de l'Ajuntament de Barcelona Eloi Badia ha excusat l'absència de Colau i ha assegurat el "compromís" de l'alcaldessa per "empènyer" en l'eliminació de l'amiant. El consistori està acabant de fer l'auditoria per analitzar la situació a la ciutat, però Badia ja ha avançat que "el gruix" del problema està en l'àmbit privat i ha estimat que l'eliminació d'aquest material cancerigen tindria un cost de "centenars de milions d'euros". De fet, Aragonès ja ha admès que el fons de 10 milions d'euros és una partida "inicial" perquè "retirar tot l'amiant és molt costós", però ha previst que des de diversos departaments de la Generalitat també es posin "recursos". De la mateixa manera, Badia ha promès "donar exemple" amb els edificis de l'Ajuntament on hi ha amiant i ha remarcat que el consistori de Colau ja ha "accelerat molt en l'àmbit de les escoles".