1 de 10
CULTURA

Els Raiers de la Noguera Pallaresa, a les portes de ser Patrimoni Immaterial de la Humanitat

La decisió final de la Unesco se sabrà el pròxim dijous 1 de desembre i tot apunta que serà favorable

Els raiers de la Noguera Pallaresa durant l'última diada. | Joan Llimiñana
per NacióDigital, La Pobla de Segur, Catalunya | 26 de novembre de 2022 a les 12:05 |
Els Raiers de la Noguera Pallaresa són a les portes de ser declarats Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Encara que tot apunta que la decisió serà favorable, haurem d'esperar a la resposta definitiva, que es donarà a conèixer el pròxim dijous 1 de desembre. Conscients d'aquest fet, l'Associació dels Raiers de la Noguera Pallaresa celebrarà la declaració en un acte conjunt amb l'Ajuntament de la Pobla de Segur el pròxim dissabte en el nou espai del Museu dels Raiers de la Pobla.

L'acte central serà un programa de ràdio en directe amb connexions amb Rabat (Marroc), on se celebra la convenció per a la salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, i convidats en diferit de membres d'associacions de raiers d'arreu del món. A finals del mes d'octubre, l'òrgan d'Avaluació de la Unesco reunit a París (França) va recomanar la candidatura conjunta dels Timber Rafting (Alemanya, Àustria, República Txeca, Letònia i Polònia, país que encapçala la candidatura) per inscriure's i ingressar a la llista representativa del Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
 

Els raiers de la Noguera Pallaresa durant l'última diada. Foto: ACN


Aquesta candidatura té els millors auguris perquè l'antic ofici de raiers sigui declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat en la 17ª sessió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del patrimoni de la humanitat de la Unesco que es reunirà del 27 de novembre al 3 de desembre a Rabat.

L'òrgan d'avaluació va considerar que la nominació satisfà suficients criteris per a la inscripció a la llista representativa. Es dona valor a aspectes com que aquest antic ofici va servir per al transport de la fusta, de mercaderies i de persones des de l'edat mitjana i fins a principis d'aquest segle. També que els coneixements que l'envoltaven, com l'estil de vida que duien els raiers durant mesos o les tècniques per construir rais han anat passant de generació en generació a través de la comunicació oral i també de campus, escoles juvenils, festivals i tallers d'arreu del món.
 
El comitè considera que els raiers fomenten la cohesió i la col·laboració social entre les comunitats de participants, que està oberta a totes les edats, gèneres i orígens socials i culturals. A més a més, la protecció de l'aigua i els sistemes ecològics i l'ús sostenible de la fusta estan profundament arrelats a la pràctica i a l'intercanvi d'experiències que enriqueixen el patrimoni i promouen els valors comuns i l'intercanvi cultural a través de les fronteres, cosa que es valora positivament.

L'ofici de Raiers arreu del món es basava en la relació entre persones i la natura. El comitè destaca la importància de la fusta com a matèria primera i els seus usos sostenibles. També que la pràctica inclou la construcció d'embarcacions, el transport de troncs i el coneixement de la natura, així com equips de professionals amb diversos rols, incloent-hi capatassos, fabricants de frens, vigilants i remers. A banda d'això, també es valora que aquest ofici antigament estava exclusivament relacionat amb els homes i que, ara, els rols han evolucionat i avui en dia en la tradició també hi participen dones.
 

Els Raiers realitzant una baixada inèdita pel Congost de Collegats Foto: Joan Llimiñana


Per acabar, destaca els esforços passats i actuals de les associacions raieres per garantir la seva viabilitat. De la possible sol·licitud se'n va començar a parlar l'any 2010 a l'assemblea general anual de l'Associació Internacional dels Raiers. 
 

Altres notícies que et poden interessar
 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació