1 de 10
CATALÀ

Crit desesperat d'una família a l'escola del seu fill: «Es dirigeix a nosaltres en castellà»

Els pares d'un alumne d'un centre públic amenacen de presentar una queixa a Educació per exigir que es compleixi amb la vehicularitat del català

Un dia d'escola al centre Quatre Vents de Manlleu. | Adrià Costa Rifà.
per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 26 de novembre de 2022 a les 09:39 |
Un dels principals sindicats de mestres del país, la Intersindical d'Educació ha compartit als seus perfils de xarxes socials una demolidora carta d'una família dirigida a la direcció de l'escola en què estudia el seu fill on exigeixen que el centre compleixi amb la vehicularitat del català. Els pares comencen el seu escrit alertant d'una situació que els té "molt preocupats".Critiquen que el seu fill no parla català a l'escola, "ni a l'aula, ni al menjador, ni quan es relaciona amb els companys". La família apunta que "és una realitat que la majoria de famílies de la classe són castellanoparlants", fet que, segons ells, "converteix els catalanoparlants en minoria i els dificulta l'ús i aprenentatge de la seva llengua materna". Malgrat això, destaquen que aquesta situació no afecta només els catalanoparlants, sinó al conjunt dels alumnes i alerten que si això continua així "l'ús del català serà nul i quedarà restringit només a les comunicacions mestra-alumnes i escola-famílies".

De fet, avisen que la gravetat dels fets fa que el seu fill, quan arriba a casa, es dirigeixi a la família en castellà. Els pares detallen que intenten corregir aquesta actitud, de la mateixa manera que quan canvia de llengua amb algú que parla en castellà, el corregeixen i li diuen que no té necessitat de respondre també en castellà. "Mirem de ser exemple parlant en català amb tothom", precisen. "L'expliquem que ha de parlar en català perquè els seus amics l'aprenguin i la llengua no desaparegui, però el nostre missatge no cala prou. Passa moltes hores a l'escola", continuen. En aquest sentit, expliquen que el nivell del nen és inferior al del seu germà gran, amb qui es porta set anys i va estudiar a la mateixa escola. "A vegades, no recorda com es diuen certes paraules en català i les diu en castellà", detallen, alhora que també apunten que diu barbarismes i barreja llengües quan parla.
Amb tot, asseguren que l'escola pública del seu fill no compleix amb la vehicularitat del català, cosa que qualifiquen d'"inadmissible". Per això, es plantegen presentar una queixa al departament d'Educació. Creuen que el seu no és un cas aïllat, sinó que passa arreu del país. "El català està en autèntic perill d'extinció, és responsabilitat de tots (escola i famílies) fer que la llengua no desaparegui i promoure que sigui necessària per al futur", etziben. "Ens sembla increïble fer aquesta petició, però és absolutament necessari", amb aquestes paraules conclouen la carta.

De la mateixa manera que la família, la Intersindical ha denunciat "la situació crítica" de la llengua a "moltes escoles públiques i concertades" del país, així com la "deixadesa" d'Educació i d'alguns equips directius catalans.

Altres notícies que et poden interessar

 

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació