El Tribunal de Comptes multa Manuel Valls per finançar irregularment la campanya a les municipals

El polític francès pagarà 277.000 euros per acceptar pagaments de tercers en els comicis del 2019 a Barcelona

Manuel Valls a l'Ajuntament de Barcelona.
Manuel Valls a l'Ajuntament de Barcelona. | Adrià Costa Rifà
NacióDigital
26 de novembre del 2022
Actualitzat a les 8:59h
Manuel Valls haurà de pagar 277.000 euros per finançar irregularment la seva campanya en les eleccions municipals del 2019. Segons el Tribunal de Comptes, la seva plataforma, Barcelona pel Canvi, va acceptar pagaments de tercers, quelcom prohibit segons l'article 4.3 de la llei orgànica de finançament de partits polítics.

Un destacat grup d'empresaris i membres de l'alta burgesia catalana barcelonina i madrilenya van apostar per Valls, dotant la seva aposta “constitucionalista” per a la capital catalana d'un considerable coixí econòmic. El líder de Barcelona pel Canvi va aconseguir el suport del president de Naturhouse, Félix Revuelta; l’expresident de Societat Civil Catalana Josep Ramon Bosch; el president de l’asseguradora DKV, Javier Vega de Seoane, i l’assessor a l'Estat de Blackstone, Claudio Boada, entre d’altres. Però ni així va obtenir el resultat que esperava.

Segons la informació difosa pel Tribunal de Comptes, la sanció més important que va cometre el 2019 la plataforma de Manuel Valls és que no va declarar una despesa electoral. En concret, 188.867 euros van ser facturats per l’associació Barcelona Capital Europa, l'entitat que va precedir la coalició entre Barcelona pel Canvi i Ciutadans a les eleccions. Segons la llei de partits és una infracció "molt greu" i per això li han posat una multa de 251.698 euros. L'import restant de la sanció imposada a Valls, 25.000 euros, respon al fet que el seu partit va incomplir el límit màxim de despesa en publicitat exterior, una multa menor i habitual. 

La gran majoria de partits sancionats amb 50.000 euros per l'òrgan regulador, que es poden consultar en l'historial de sancions per la comptabilitat ordinària i electoral de les formacions en les eleccions locals del 2015 i 2019 que s'ha fet públic aquesta mateixa setmana, han presentat recurs davant la sala tercera del Tribunal Suprem, però Barcelona pel Canvi no ho ha fet. Manuel Valls no ha recorregut la multa, el seu partit ja no existeix i ell, ha hagut de tornar forçosament a França.
Arxivat a