«Si ens toquen a una ens toquen a totes»: Barcelona es mobilitza contra les violències masclistes

Les manifestants denuncien que el masclisme i la violència continuen i que les dones viuen en una situació "gravíssima" durant la marxa del 25-N

La manifestació del 25-N al Passeig de Gràcia de Barcelona
La manifestació del 25-N al Passeig de Gràcia de Barcelona | C.R.
Carme Rocamora / Irene Montagut
25 de novembre del 2022
Actualitzat el 26 de novembre a les 10:58h
Centenars de persones s'han agrupat aquest divendres, a dos quarts de set de la tarda, al Passeig de Gràcia de Barcelona en la confluència amb l'avinguda Diagonal per participar en la manifestació del 25-N, dia de l'Eliminació de la Violència contra la Dona. Les participants han començat el recorregut baixant cap a Gran Via, enmig d'un ambient festiu però a la vegada reivindicatiu.
 
Gent de totes les edats, entitats i personalitats polítiques formen part de la mobilització, que inclou persones amb cartells, banderes violetes i pancartes amb proclames com ara "Si ens toquen a una ens toquen a totes", "Ens volem vives" o "Stop violències masclistes".

La manifestació ha convocat dones de totes les edats. Joves com la Belén Sanchís, del grup de Poble Sec feminista, que explicava a l'ACN que havia acudit a la convocatòria per defensar "que les dones no tenen per què aguantar tota mena de violències masclistes que viuen en el seu dia a dia". I afegia: "És tremendament important que la gent surti al carrer, es manifesti, declari que no està d'acord, que estem juntes, que som moltes i que tenim una resposta, que estem organitzades, que estem mobilitzades i que no tolerarem aquest tipus de comportament".

Altres manifestants de més edat, com l'Anna i Roser, consideraven que "falta molta conscienciació" amb el tema de la violència de gènere, i han lamentat que "encara hi ha partits polítics i molta gent que l'està negant, i és una evidència". "El masclisme continua, la violència continua. S'ha avançat, però s'ha d'avançar molt més. Avui es denuncia més, però encara falta molt camí per córrer", afegien.

També representants polítiques s'han volgut apropar al Passeig de Gràcia per donar suport a la convocatòria. La diputada d’ERCRaquel Sans ha alertat aquest divendres, abans de començar la manifestació pel 25N, de la "situació gravíssima" que viuen les dones, i ha assegurat que els republicans ho abordaran des dels carrers però també des de les institucions: "Tenim un repte com a societat i estem compromesos. Sortim al carrer acompanyant el moviment feminista i també ho fem des de les institucions. La Generalitat té clara l’aposta per la transformació feminista", ha dit en declaracions als mitjans.

Per la seva part, la diputada d’En Comú Podem Susanna Segovia ha alertat que les institucions van "molt enrere" en la lluita contra les violències masclistes. En una atenció als mitjans abans de començar la manifestació del 25-N, ha cridat a fer "més polítiques" i obrir "més fronts" per combatre la xacra de la violència vers les dones. També la vicepresidenta de Junts Aurora Madaula ha exigit al Govern d’ERC que faci “molt més” per combatre la violència masclista amb mesures com incorporar l’educació socioafectiva en els currículums escolars. En una declaració als mitjans abans de començar la manifestació pel 25N, ha alertat que cada vegada els “agressors i les víctimes” són més joves.
Arxivat a